Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Brookings: Πρόωρες εκλογές ή συμφωνία την τελευταία στιγμή για την Ελλάδα

Η Ελλάδα και οι δανειστές της βρίσκονται ξανά μπροστά σε ένα νέο αδιέξοδο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Brookings το οποίο σε νέα ανάλυση που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του για τις εξελίξεις στην Αθήνα, «βλέπει» δύο βασικά σενάρια όσον αφορά στην πορεία των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό πρόγραμμα.
Ποια είναι αυτά; Σύμφωνα με το Brookings, η χώρα μας είτε θα καταλήξει την τελευταία στιγμή σε συμφωνία με τους δανειστές της, είτε θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές και όπως γράφει, και τα δύο αυτά σενάρια έχουν τις ίδιες πιθανότητες να συμβούν στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Στην ανάλυση στο Brookings, που υπογράφει ο καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης Θεόδωρος Πελαγίδης, τονίζεται πως η ελληνική οικονομία θα είχε ανακάμψει αν δεν υπήρχε το πολιτικό χάος και σημειώνεται ότι «όπως πάντα, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».

Με βάση το πρώτο σενάριο, θα επιτευχθεί συμφωνία την τελευταία στιγμή από την οποία και οι δύο πλευρές -Ελλάδα και δανειστές- θα μείνουν ευχαριστημένες. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει συμφωνία για μια τεχνική φόρμουλα για την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων. 

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας θα δεχθεί έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που σημαίνει βασικά επέκταση της περιόδου αποπληρωμής. Με αυτόν τον τρόπο, το πρόβλημα μετατίθεται χρονικά για το μέλλον, ωστόσο αυτό είναι η πολιτική, επισημαίνεται στην ανάλυση. Το πρόβλημα σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να είναι και πάλι το ΔΝΤ, το οποίο ενδεχομένως να επιμείνει στις λεπτομέρειες που αφορούν την ουσία του προληπτικού πακέτου μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, ο Τσίπρας θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, θέτοντας στους ψηφοφόρους σε δίλημμα, αφού είτε θα πρέπει να δεχθούν τα μέτρα λιτότητας των πιστωτών, είτε όχι.

Το Brookings τονίζει πως με βάση το σενάριο αυτό ο Τσίπρας θα καλέσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται στους δανειστές να ψηφίσουν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, απορρίπτοντας τις προτάσεις των πιστωτών. Ένα στοιχείο που μπορεί ωστόσο να τον αποτρέψει από μια τέτοια επιλογή είναι τα χαμηλά ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις.

Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Όπως πάντα, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, όπως αναφέρει ο καθηγητής ο οποίος τονίζει ότι οι βασικές τριβές της Ελλάδας με τους δανειστές εντοπίζονται στο ήδη συμφωνηθέν πακέτο των 5,4 δισ. με την ελληνική κυβέρνηση να προτίθεται να επιτύχει τους στόχους μέσω αύξηση των φορολογικών εσόδων και τους πιστωτές να προτιμούν σημαντικές περικοπές δαπανών.