Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Αντιπροσωπεία της ΛΑ.Ε στα μπλόκα των αγροτών και στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών της Κορίνθου

laiki_enotita_box_0
ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Επισκέψεις στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών της Κορίνθου και στα μπλόκα των αγροτών στο Ισθμό της Κορινθίας πραγματοποίησε το Σάββατο 23/1 αντιπροσωπεία της ΛΑ.Ε., αποτελούμενη από το Στ. Λεουτσάκο, τη Μ. Μπαρσέφσκι, τον Τ. Μαυρόπουλο, τον Δ. Καντιώτο, το Θ. Βασιλακόπουλο και τον αντιπρόεδρο της μαροκινής κοινότητας Ζούρι Αμπντερραχίμ.
Η κατάσταση που διαπίστωσε στον χώρο κράτησης των μεταναστών είναι δυστυχώς η γνωστή απαράδεκτη κατάσταση που επικρατούσε και τα περασμένα χρόνια και που χαρακτηρίζει τη λογική των Κέντρων Κράτησης, τα οποία δικαίως θεωρούνται ιδιότυπα στρατόπεδα συγκέντρωσης για ανθρώπους που δεν έχουν διαπράξει κανένα άλλο «αδίκημα» πέρα από το ότι διεκδικήσαν να ξεφύγουν από την ακραία φτωχοποίηση που επιβάλλουν στις χώρες προέλευσης τους οι πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού. Οι κρατούμενοι υποσιτίζονται και υποθερμαίνονται, δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, προαυλίζονται ελάχιστα τη μέρα, ενώ στο Κέντρο δεν υπάρχει γιατρός σε μόνιμη βάση.
Μέσα στον ενάμιση μήνα επαναλειτουργίας του, στο Κέντρο έχουν «φιλοξενηθεί» πάνω από 700 άτομα συνολικά (Μαροκινοί και Αλγερινοί), μεγάλος αριθμός των οποίων έχει επαναπατριστεί, ενώ γύρω στα 70 άτομα έχουν επαναπροωθηθεί στην Τουρκία. Το σοβαρότατο πρόβλημα στη διαδικασία αυτή είναι ότι η ενημέρωση των ανθρώπων αυτών για το θέμα του επαναπατρισμού τους είναι εντελώς προβληματική, εφόσον δεν υπάρχει διερμηνέας σε μόνιμη βάση που να μπορεί να επικοινωνήσει με επάρκεια μαζί τους, ούτε βέβαια νομική υποστήριξη. Η Λαϊκή Ενότητα απαιτεί την τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ για το κλείσιμο των Κέντρων Κράτησης σε όλη την Ελλάδα, και ιδιαίτερα του Κέντρου Κράτησης στην Κόρινθο, ο χώρος του οποίου πρέπει να διατεθεί για τις ανάγκες της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας επισκέφθηκε στη συνέχεια το μπλόκο των αγροτών της Κορινθίας στον Ισθμό της Κορίνθου και εξέφρασε τη συμπαράστασή της στον αγώνα των αγροτών για την ανατροπή του ακραίου ασφαλιστικού νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση, το οποίο αποτελεί ευθεία επίθεση κατά του αγροτικού κόσμου και της ίδιας της ύπαρξης αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας.
Η μαζική κινητοποίηση των αγροτών και στην Κορινθία αποδεικνύει ότι όσοι υπηρετώντας τις μνημονιακές πολιτικές απεργάζονται ουσιαστικά την εξαφάνιση του μέσου Έλληνα αγρότη έχουν κάνει τραγικό λάθος να θεωρούν την υποταγή του κόσμου της εργασίας δεδομένη. Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να παλέψουν για τα δικαιώματά τους και για τις ζωές τους χωρίς καμία διάθεση συμβιβασμού.

Η Λαϊκή Ενότητα στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις το δίκαιο αγώνα των αγροτών και καλεί όλους τους εργαζόμενους να συστρατευτούν με τους αγρότες για την ανατροπή των μνημονίων, τόσο των νέων που ψηφίζονται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όσο και παλιών που ψηφίστηκαν από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που καταστρέφουν τον κόσμο της εργασίας και υπονομεύουν το μέλλον όλων μας!