Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Τ.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χθες Πέμπτη και ώρα 11:25, σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε τις καλλιέργειες στα χωριά Μικρός και Μεγάλος Βάλτος (ιδιαίτερα την περιοχή Καπανδρί) ,Λαλιώτη, Πάσιο, Άνω Διμηνιό, Διμηνιό, Τραγάνα, Μούλκι και  Βασιλικό του Δήμου Σικυωνίων μέχρι και το Βέλο δημιουργώντας ανεπανόρθωτες καταστροφές. Το επτάλεπτο που διήρκησε, έφτασε για να καταστρέψει τον μόχθο των αγροτών. Βερίκοκα, σταφύλια, ελιές, πορτοκαλιές και λεμονιές καθώς και κηπευτικά καταστράφηκαν ολοσχερώς στις περισσότερες περιοχές που  η καταστροφή αγγίζει το 100%.
Το χαλάζι χτύπησε ακόμα και τους κορμούς στις καλλιέργειες με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα και στο φυτικό κεφάλαιο που θα επηρεάσει και την παραγωγή των επόμενων χρόνων κυρίως σε αμπελώνες, βερικοκιές και ελιές,.
Πέφτοντας σε μέγεθος καρυδιού, δημιούργησε σοβαρά προβλήματα και μέσα στην πόλη του Κιάτου, πρωτοφανές γεγονός για πολλά χρόνια. Η χαλαζόπτωση δημιούργησε ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα στα βερίκοκα τα οποία βρίσκονται στην τρίτη μέρα της συγκομιδής και καθορίζεται η τιμή  πώλησης από τους εμπόρους, οι οποίοι μετά το γεγονός κυριολεκτικά εξαφανίστηκαν.
Την ίδια μέρα το απόγευμα κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης  Κορινθίας του Κ.Κ.Ε και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» επισκέφθηκε τα πληγέντα χωριά Βασιλικό, Μούλκι και Μεγάλο Βάλτο.  Ίδια εικόνα παντού. Οι αγρότες μαζεμένοι μπροστά από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό, τις πλατείες και τα καφενεία, ακόμα προσπαθούσαν να καταλάβουν το κακό που τους βρήκε. Η αγανάκτηση και η απελπισία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους. Σκέφτονταν φωναχτά για το που θα βρουν τα λεφτά για τα παιδιά τους που τελείωσαν τις εξετάσεις και θα πετύχουν σε κάποια σχολή, άλλοι πως θα πληρώσουν τα χρέη, τα έξοδα που έχουν κάνει μέχρι σήμερα στις καλλιέργειες και πως θα βγάλουν πέρα την οικογένεια.

  • Άμεση εκτίμηση και γρήγορη καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και τις αρμόδιες υπηρεσίες και  καταβολή των αποζημιώσεων στο 100% σε όλους τους  δοκιμαζόμενους αγρότες.
Καλούμε όλους τους πληγέντες παραγωγούς, όλους τους αγρότες να πάρουν την υπόθεση της επιβίωσής τους στα χέρια τους. Να οργανώσουν και να συντονίσουν την πάλη τους, να συγκροτήσουν Επιτροπές Αγώνα προκειμένου να διεκδικήσουν πλήρεις αποζημιώσεις, να υπερασπιστούν τον μόχθο τους.

Κιάτο 19-6-2015

      Τ.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ