Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ κ. ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΕΛΙΚΑ Η ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΟΥ ΑΣΣΟΥ;

  Αλήθεια στόχος του κ. Νανόπουλου μήπως είναι τελικά να κλείσει η χωματερή του Άσσου (με ότι αυτό συνεπαγεται);;;;;;;;;

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Κορινθίων με αφορμή την μη αποκομιδή των απορριμμάτων τις τελευταίες ημέρες από την Δημοτική Ενότητα Άσσου – Λεχαίου ανακοινώνει τα εξής:
Με έκπληξη διαπιστώθηκε μετά σχετική κλήση προς ανωμοτί εξέταση απ’ την Αρμόδια Υπηρεσία της Εισαγγελίας Κορίνθου προς τον κ. Δήμαρχο Κορινθίων, ότι στις 24/9/2014 ο κ. Βασίλειος Νανόπουλος και δέκα έξη (16) υποψήφιοί (δημοτικοί και κοινοτικοί) Σύμβουλοι του απ’ την Δημοτική Ενότητα Άσσου – Λεχαίου είχαν υποβάλλει (την με στοιχεία ΑΒΜ: Ε 14/1158) μήνυση τους εναντίον του Δημάρχου Κορινθίων κ. Αλέξανδρου Πνευματικό με πρόσχημα την δήθεν συκοφαντική τους δυσφήμηση κατά την διάρκεια συνέντευξης του προς Τοπικά Μ.Μ.Ε. την 28.7.2014. Στην ουσία όμως την υπέβαλαν με σκοπό την δημιουργία κοινωνικής αναστάτωσης, σύγχυσης και αναταραχής των κατοίκων της άνω Δημοτικής Ενότητας πράγμα το οποίο και πέτυχαν, δεδομένου ότι έθιξαν το θέμα της αδειοδότησης της λειτουργούσας στην θέση «Αετόπετρα» Άσσου χωματερής, για το οποίο ο κ. Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή δεν υπέχουν την παραμικρή ευθύνη όπως πιο κάτω αναλυτικά θα εκτεθεί.
Ακόμη με κατάπληξη διαπιστώθηκε ότι την 20 Ιουνίου και την 19 Ιουλίου 2014 είχε προηγηθεί επίσης καταγγελία δύο (2) κατοίκων της περιοχής της Δ.Ε. Άσσου - Λεχαίου περί καύσης απορριμμάτων στις θέσεις «Χούνι» Περιγιαλίου και «Ράχιανι» Άσσου, με σκοπό την «καταδίωξη» του Δημάρχου, ενώ αλήθεια είναι ότι στην θέση «Χούνι» εναποτίθενται ξερά κλαδιά δένδρων και χορτάρια που τα μεταφέρουν και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.
Από ετών με την ανοχή βασικά, αλλά και την σύμφωνη γνώμη των Αρμοδίων Προϊσταμένων μας Διοικητικών Αρχών (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Υπουργείο Ανάπτυξης, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Περιφέρειας Πελοποννήσου, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας κ.λ.π.), στην ως άνω περιοχή «Αετόπετρα» λειτουργεί (ΧΑΔΑ) Χώρος Απόθεσης Δημοτικών Απορριμμάτων, ένας χώρος που εξυπηρετεί αποκλειστικά την αποκομιδή των απορριμμάτων της Δημοτικής Ενότητας Άσσου – Λεχαίου. Αυτόν τον χώρο παρέλαβε ο νέος Δήμος Κορινθίων απ’ τον πρώην Καποδιστριακό Δήμο Άσσου – Λεχαίου την 1.1.2011 και σ’ αυτόν συνέχισε την εναπόθεση των απορριμμάτων και αφορά την περιοχή αυτή και μόνο.
Παραμονές των Δημοτικών εκλογών της 18ης Μαΐου 2014 χωρίς λόγο και αιτία και προκειμένου να διασαλευτεί η μέχρι τότε επικρατούσα τάξη, στελέχη του συνδυασμού «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ» επικεφαλής του οποίου συνδυασμού ως γνωστόν ήταν ο κ. Νανόπουλος, προέβησαν στον αποκλεισμό της άνω χωματερής με σκοπό να εκμεταλλευτούν την κατάσταση που θα δημιουργείτο κι ως εκ τούτου να αποκόμιζαν εκλογικά οφέλη πράγμα το οποίο και πέτυχαν.
Μετά από ψύχραιμη αντιμετώπιση της καταστάσεως και κατόπιν διαλογικής συζήτησης με αυτούς που εμπόδιζαν την λειτουργία της άνω χωματερής, που είχε ως αποτέλεσμα την μη αποκομιδή των απορριμμάτων επί αρκετές ημέρες, η χωματερή άνοιξε και πάλι. Τον Σεπτέμβριο του 2014 οπότε και με σκοπό την δημιουργία αρνητικού κλίματος και μη μπορώντας να αντέξουν την ήττα στις Δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2014, ο κ. Νανόπουλος και τα στελέχη του δια της υποβολής της ως άνω μηνύσεως τους επιχείρησαν και επιχειρούν να αναγκαστεί η Δημοτική Αρχή να προβεί στο κλείσιμο του πιο πάνω ΧΑΔΑ με την αιτιολογία ότι δεν είχε αδειοδοτηθεί, όπως φυσικά και καμία άλλη σε όλη την περιφέρεια Πελοποννήσου, γεγονός το οποίο κατήγγειλε ο κ. Δήμαρχος σε συνέντευξή του.
Μετά την γνωστοποίηση της πιο πάνω μήνυσης, της οποίας ποσοστό 80% εκ του περιεχομένου αφορούσε την νομιμότητα χρήσης της χωματερής στην Δημοτική Κοινότητα Άσσου, με σκοπό την παύση της λειτουργίας της, η Δημοτική Αρχή αναζήτησε εναλλακτικές λύσεις εναπόθεσης των απορριμμάτων της Δημοτικής Ενότητας Άσσου – Λεχαίου. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί τέτοιος χώρος και ο έτερος διαθέσιμος χώρος δημοτικών απορριμμάτων δεν μπορεί να εξυπηρετήσει και την Δημοτική Ενότητα Άσσου – Λεχαίου ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον.
Όταν πρόσφατα αποφασίστηκε η μηδενική αύξηση για άλλη μια φορά των τελών καθαριότητας ο κ. Νανόπουλος απέκρυψε επιμελώς τις προθέσεις του και τους στόχους του για κλείσιμο του ΧΑΔΑ στην Δημοτική Κοινότητα Άσσου (και πιθανόν και το κλείσιμο και του έτερου ΧΑΔΑ στην Τοπική Κοινότητα Χιλιομοδίου) διότι αυτό θα οδηγούσε στην αύξηση των τελών σε ποσοστό 40% όπως συμβαίνει σε πολλούς Δήμους της χώρας που αναγκάζονται να μεταφέρουν τα απορρίμματα εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.
Σήμερα η Δημοτική Αρχή σταθμίζοντας υπεύθυνα την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση της αποκομιδής των απορριμμάτων στην Δημοτική Ενότητα Άσσου – Λεχαίου και απόθεση αυτών στην θέση «Αετόπετρα» όπως γίνεται τα τελευταία σαράντα (40) χρόνια τώρα, μέχρις ότου η Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά και το Κράτος που έχουν την αρμοδιότητα αποκλειστικά τα τελευταία πέντε (5) χρόνια, λύσουν το θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.
Η προσπάθεια που καταβάλλει ο κ. Νανόπουλος να εμφανίσει την Δημοτική Αρχή ως εκδικητική απέναντι στους κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Άσσου – Λεχαίου δεν μπορεί να σταθεί ούτε στο πιο φανατικό ακροατήριο του που γνωρίζει για τα έργα εκατομμυρίων ευρώ που έγιναν σ’ αυτή ήτοι: (δύο (2) γήπεδα, πεζοδρόμια, κατασκευές αρδευτικών αυλάκων, πλατείες κ.λ.π.), όπως κι αυτά που προγραμματίζονται να ξεκινήσουν, που είναι έργα προϋπολογισμού άνω των 49.000.000,00 ευρώ και που θα λύσουν το πρόβλημα της αποχέτευσης ακαθάρτων σε όλη την Δημοτική Ενότητα Άσσου – Λεχαίου.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια του έργου τροποποιηθήκαν οι μελέτες για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα, ιδιαίτερα των κατοίκων της Δημοτικής Κοινότητας Άσσου και ο βιολογικός καθαρισμός που είχε αρχικά χωροθετηθεί στα διοικητικά του όρια δεν θα γίνει και τα λύματα θα μεταφέρονται και θα επεξεργάζονται στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού Κορίνθου – Λουτρακίου του οποίου η δυναμικότητα θα αυξηθεί.
Όλα αυτά τα χρόνια ο Δήμος Κορινθίων προσπάθησε και προσπαθεί να διαχειρίζεται τα απορρίμματα ενισχύοντας την ανακύκλωση και καταθέτοντας προτάσεις στο ΕΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη») του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την κατασκευή εγκαταστάσεων ολοκληρωμένης διαχείρισης με βάση την κομποστοποίηση.
Η πρόταση του Δήμου Κορινθίων το 2011 όπως κι όλων των Δήμων της Πελοποννήσου δεν εγκρίθηκε ποτέ, ένα δε χρόνο πριν έχουμε καταθέσει πρόταση και πάλι στο ΕΠΕΡΑΑ για μονάδα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης κι έχουμε εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, ωριμότητα της πρότασης 100% και αναμένουμε την έγκριση της χρηματοδότησης για την υλοποίηση του έργου διαχείρισης των απορριμμάτων στο διάστημα μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι εγκαταστάσεις από την εταιρεία που ανέδειξε ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ (Συμβάσεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Επίσης ο Δήμος Κορινθίων θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες πιλοτικό πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης το οποίο αφορά την Δημοτική ενότητα Άσσου – Λεχαίου και την πόλη της Κορίνθου, μια πρόταση που πρέπει να στηριχθεί για να πετύχει από την Κοινωνία και από σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, του οποίου όμως δυστυχώς η μείζονα μειοψηφία από τις πράξεις της δείχνει ότι δεν επιθυμεί να στηρίξει, να στηρίξει, δηλαδή μια προσπάθεια που θα οδηγούσε λιγότερα απορρίμματα προς ταφή.
Η Μείζονα Αντιπολίτευση με επικεφαλής τον κ. Νανόπουλο, μη δυνάμενη να παρακολουθήσει τις εξελίξεις της σύγχρονης εποχής στον τομέα των απορριμμάτων και της διαχείρισης αυτών καθώς και τις πρωτοπόρες μεθόδους για την επίλυση του προβλήματος, αναλώνεται σε υποβολή μηνύσεων μόνο και μόνο για εφήμερες εντυπώσεις αγνοώντας εσκεμμένα τα ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ που η Δημοτική Αρχή του Δήμου Κορινθίων έχει δρομολογήσει.
Λυπούμαστε που αναγκαζόμαστε να αναφέρουμε όσα δεν μπορεί να αντιληφθεί ο κ. Νανόπουλος κι όσοι λίγοι πλέον τον ακολουθούν, που διακαής του πόθος ήταν να γίνει Δήμαρχος και τελικά η μη εκλογή του, δικαίωσε τον Δήμο και τους Δημότες.
Εν κατακλείδι, δεν θα ασχοληθούμε με τις αλχημείες - ακροβασίες ενός Χημικού που ποτέ δεν αντιλήφθηκε ότι η ενασχόλησή του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση προϋποθέτει ειδικό βάρος, γνώσεις κι ενίοτε ειδική αντιμετώπιση των καταστάσεων.
Η κρισιμότητα των καιρών απαιτεί ενότητα στα Δημοτικά Συμβούλια και την Κοινωνία κάτι που δεν αντιλαμβάνεται ο κ. Νανόπουλος κι αυτοί που απέμειναν να τον ακολουθούν, αφού έχει υποβάλλει στους πρώτους μήνες της θητείας αυτής της Δημοτικής Αρχής τρείς (3) μηνύσεις εναντίον της, σε μια πρωτόγνωρη για την Ιστορία του Δήμου αυτοδιοικητική συμπεριφορά. Σημειωτέον ότι εντάσεις στον Δήμο Κορινθίων υπήρχαν κατά το παρελθόν πάρα πολλές, κανείς όμως δεν επιχείρησε να ποινικοποιήσει την αυτοδιοικητική πολιτική ζωή στον Δήμο