Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Προεδρική εκλογή: Άκαρπη η πρώτη ψηφοφορία

160 βουλευτές ψήφισαν Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, 135 ψήφισαν «παρών» και πέντε βουλευτές απουσίαζαν, σε σύνολο 295 ψηφισάντων. Με αυτό το αποτέλεσμα δεν εκλέγεται Πρόεδρος, δεδομένου ότι χρειάζονται 200 ψήφοι για την πρώτη και δεύτερη εκλογή. Η επόμενη ψηφοφορία ορίστηκε για την ερχόμενη Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου στις 12:00 το απόγευμα. Όλες οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, η στάση και οι προθέσεις των βουλευτών.
Υπερψήφισαν την πρόταση Σταύρου Δήμα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ οι ανεξάρτητοι βουλευτές κ. Σπύρος Λυκούδης, Κατερίνα Μάρκου, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Νταβρής και Χρήστος Αηδόνης.
Απόντες ήταν οι βουλευτές κ. Κώστας Γιοβανόπουλος, Γιώργος Κασαπίδης (ο οποίος απουσίαζε λόγω θανάτου του πατέρα του), Ευστάθιος Μπούκουρας (ο οποίος αποφυλακίστηκε υπό όρους σήμερα το πρωί), Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος (ανεξάρτητος βουλευτής προερχόμενος απ’ τη Χρυσή Αυγή) και η Άννα Χατζησοφιά (η οποία βρίσκεται στη Βενεζουέλα). Η κ. Χατζησοφιά με γραπτή της ανακοίνωση δήλωσε ότι θα ψήφιζε παρών εάν ήταν παρούσα.
«Παρών» ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές κ. Γιάννης Κουράκος, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης, Μίκα Ιατρίδη, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Ραχήλ Μακρή, Πέτρος Τατσόπουλος, Πάρις Μουτσινάς, Μίμης Ανδρουλάκης, Θεόδωρος Παραστατίδης, Βασίλης Καπερνάρος, Οδυσσέας Βουδούρης, Βασίλης Οικονόμου, Μελάς Παναγιώτης και Βύρων Πολύδωρας.
«Ήταν η πρώτη από τις 3 ψηφοφορίες, έχουμε άλλες 2. Δύσκολη η συνθήκη για τη χώρα, οι βουλευτές αντιλαμβάνονται ότι δεν πρέπει να μπει η χώρα σε περιπέτειες. Ευχαριστώ τους βουλευτές που ψήφισαν», κατέληξε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Όταν ζητήθηκε από τον κ. Σαμαρά να πει αν είναι ικανοποιημένος, αποχώρησε χωρίς να σχολιάσει περαιτέρω.
«Η κινδυνολογία των τελευταίων ημερών έπεσε στο κενό. Η στρατηγική του φόβου κατέρρευσε, αύριο θα είναι μια καινούργια ημέρα γιατί η δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Σύντομα ο λαός θα είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Το διέξοδο θα το δώσει ο λαός και η δημοκρατία», δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο προαύλιο της Βουλής μετά την Προεδρική εκλογή, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης του οποίου οι βουλευτές ψήφισαν «παρών», δήλωσε πως «με βάση το σημερινό αποτέλεσμα ανοίγει ο δρόμος για τις εκλογές».
«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν πρόκειται να ψηφίσουν Πρόεδρο Δημοκρατίας ούτε την δεύτερη ούτε την Τρίτη φορά, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι υποψήφιος. Ανεξάρτητα ακόμη κι αν παραιτηθεί ο κ. Σαμαράς» είπε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, στο προαύλιο της Βουλής. Ερωτώμενος αν θα ψηφίσει στις άλλες δύο ψηφοφορίες, ακόμα και αν του το ζητήσει ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τον οποίο έχει αύριο συνάντηση, απάντησε: «Δεν συζητάω τέτοια με τον κ. Μητσοτάκη. Θα έχουμε μια πολιτική συζήτηση, όπως κάνουμε πάντα». Στη συνέχεια, σχολίασε πως «δεν μπόρεσαν να πείσουν με οποιοδήποτε μέσον  Έλληνες βουλευτές, οι οποίοι κατά συνείδηση ψηφίζουν. Είμαι σίγουρος και για τις άλλες ψηφοφορίες όπως είμαι σίγουρος ότι ο ελληνικός λαός δεν τρομοκρατείται. Ο κ. Σαμαράς πρέπει να εγκαταλείψει την κυβέρνηση. Η επιχείρηση τρομοκράτησης των βουλευτών απέτυχε. Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος όταν λειτουργεί η Δημοκρατία. Θα προχωρήσουμε με δημοκρατικές διαδικασίες στην αντικατάσταση αυτής της κυβέρνησης και στην απαλλαγή της χώρας από την ξένη κατοχή που έχουν επιβάλλει το Βερολίνο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». Κατέληξε πως το αποτέλεσμα σημαίνει εκλογές κι αυτό είναι ξεκάθαρο.
Προς εθνική συνεννόηση οι δηλώσεις των ανεξαρτήτων βουλευτών κ. Πέτρου Τατσόπουλου και Γιάννη Κουράκου. «Το 160 είναι φτωχό. Πλέον, ανοίγει ο δρόμος για εθνική συνεννόηση», δήλωσε ο κ. Τατσόπουλος. Τρεις προϋποθέσεις έθεσε κ. Κουράκος για να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις επόμενες ψηφοφορίες. Αυτές είναι: α) Κυβέρνηση εθνικού σκοπού για τη διαπραγμάτευση του χρέους, β) ολοκλήρωση συνταγματικής αναθεώρησης και γ) ορισμός ημερομηνίας εκλογών.
Τις επόμενες μέρες, αναμένονται εξελίξεις με τις επιστολές των ανεξαρτήτων και τα αιτήματα για συναίνεση, πλάνο εκλογών εντός του 2015 και Συνταγματική αναθεώρηση. Φαίνεται πως θα είναι κλειδί στις εξελίξεις για την τρίτη εκλογή στις 29 Δεκεμβρίου, καθώς εκτιμάται ότι είναι ο μόνος τρόπος να «σπάσουν» ολόκληροι πολιτικοί χώροι, μιλώντας για κοινοβουλευτικές ομάδες της ελάσσονος αντιπολίτευσης.