Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ : Τεχνικό Πρόγραμμα και Προϋπολογισμός δείχνουν την έλλειψη σοβαρότητας της Δημοτικής αρχής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ενημερωτικό Δελτίο για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του Δήμου Κορινθίων

Την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου, αν και στο σύνολο των Δήμων της χώρας ήδη από τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο οι διαδικασίες είχαν ολοκληρωθεί ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για την έγκριση από την κεντρική διοίκηση, ορίσθηκαν δύο συνεχόμενες συζητήσεις του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κορινθίων για  το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό για το 2015, τα οποία και καταψηφίστηκαν από την μείζονα μειοψηφία.

Και μόνο η μεθόδευση ως προς το χρόνο ψήφισης από το προεδρείο, δείχνει την έλλειψη σοβαρότητας της Δημοτικής αρχής. Ως γνωστό η έγκαιρη κατάρτιση και ψήφιση  ορθού και με άξονες Τεχνικού Προγράμματος αλλά και η πραγματική διαβούλευση, είναι τα κύρια εργαλεία για να συνταχθεί ένας κατά το δυνατόν αντικειμενικός Προϋπολογισμός.

Στη σχετική συζήτηση κατατέθηκαν ερωτήσεις οι περισσότερες από τις οποίες έμειναν αναπάντητες.

Έμεινε αναπάντητο το γιατί είναι τόσο φτωχό το τεχνικό πρόγραμμα και μάλιστα όσον αφορά τα νέα έργα σχεδόν μηδαμινό και άνισα κατανεμημένο (π.χ. για τον πρώην Δήμο Άσσου – Λεχαίου δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη, κανένα νέο έργο).

Δεν δόθηκε απάντηση για τους μεγάλους οφειλέτες αλλά και τις δικαστικές διεκδικήσεις δημοτών ή και δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας (εκλεγμένων και υποψηφίων) για τις οποίες  ο Δήμαρχος κινείται με λογικές απόκρυψης  της πραγματικότητας. Ούτε στο ότι μόνο από 3-4 δικαστικές διεκδικήσεις προκύπτουν επισφάλειες ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ που δεν έχουν περιληφθεί στον Προϋπολογισμό.

Δεν απαντήθηκε η ερώτηση που αφορούσε το γιατί δεν λήφθηκαν υπόψη τα αιτήματα και ο προγραμματισμός των κοινοτήτων.

Δεν υπήρχαν απαντήσεις σε ερώτηση για τους κύριους στόχους που θέτει η δημοτική αρχή με τη σύνταξη τους. Σε ερωτήσεις για το επιχειρηματικό πάρκο, τις δαπάνες για την κατασκευή καταφυγίου για τα αδέσποτα και τη δημοτική αγορά, οι απαντήσεις που δόθηκαν χαρακτηρίζονταν από αοριστία και άγνοια. Στην δε ερώτηση για την κατασκευή του street mall, η απάντηση που δόθηκε με βαρύγδουπο τρόπο, ήταν ότι το προχωρά γοργά το ζήτημα και μάλιστα αγόρασε ο Δήμος ηχητική συσκευή!!!!

Ακούσθηκαν αστείες απαντήσεις σε ερωτήσεις για την αδυναμία είσπραξης των οφειλομένων αλλά και για την έλλειψη εκθέσεων ορκωτών λογιστών για τα έτη 2012-2013.

Δεν δόθηκε απάντηση στην καταγγελία μας ότι ο Προϋπολογισμός βασίζεται σε έξοδα που αδυνατούν να προϋπολογίσουν αλλά και  σε έσοδα που δεν μπορούν να εισπραχθούν, όπως τα δεκατρία εκατομμύρια (13.000.000) ευρώ που προέρχονται από ανείσπρακτες οφειλές και τα πεντακόσιες ογδόντα χιλιάδες (580.000) ευρώ που αφορούν επιδόματα πρόνοιας που χορηγήθηκαν σε δημότες που δεν τα δικαιούνται.

Δεν υπήρξε κανένας αντίλογος στην θέση της μείζονος μειοψηφίας ότι καμία θέση εργασίας δεν έχει σχεδιασθεί να δημιουργηθεί στον Δήμο μας.

Το μόνο που μπορέσαμε να εκμαιεύσουμε, είναι την αποδοχή ότι ο Δήμος στο ταμείο του διαθέτει ΜΟΝΟ τα χρήματα που αφορούν τα συνεχιζόμενα έργα και τους μισθούς δύο μηνών των υπαλλήλων. Επομένως οι μεγαλοστομίες για Δήμο πλούσιο, δεν πείθουν πλέον τους Δημότες οι οποίοι συνεχίζουν να  υποφέρουν χωρίς να έχουν τη συμπαράσταση που οφείλει να τους προσφέρει ένας Δήμος σωστά οργανωμένος, με σχέδιο και όραμα.

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ υπόσχεται ότι το 2015 μέσα από δράσεις , ημερίδες και επισκέψεις σε αρμόδιους φορείς, θα δώσει τα απαραίτητα εργαλεία για να ξεφύγει από το τέλμα και τη στασιμότητα των σημερινών απλών και μέτριων διαχειριστών,  που περιμένουν και πάλι την τελευταία χρονιά της θητείας για να ξεγελάσουν τους Δημότες με φορτωμένα τεχνικά προγράμματα και Προϋπολογισμούς.

Αλλά ο Δήμος Κορινθίων δεν μπορεί να δέχεται συνεχώς την ανικανότητα τους. Θα προχωρήσει και χωρίς αυτούς.