Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Πελοπόννησος Πρώτα : Στρίβειν δια της «διαπαραταξιακής» ο κ. Τατούλης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στρίβειν δια της «διαπαραταξιακής»:
Πως ο κ. Τατούλης προσπαθεί να σώσει την βίλλα Καλτσίδη


Tην οδό της κατ’ επιλογήν συμμετοχής της αντιπολίτευσης στην παρακολούθηση των έργων της περιφέρειας επέλεξε και πάλι ο κ. Τατούλης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 6ης Σεπτεμβρίου 2014. Συνεχίζοντας με τον τρόπο αυτό την ανεξέλεγκτη και χωρίς ουσιαστική λογοδοσία χρήση των δημόσιων πόρων σε όφελος ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων.


Εξίσου αξιοσημείωτες  ήταν και οι θετικές γνωμοδοτήσεις σε  έργα με ανεπαρκείς περιβαλλοντικές  μελέτες. Κορυφαία στο πλαίσιο αυτό ήταν  η «έμμεση»  αλλά σαφής στήριξη της πλειοψηφίας  στην καταπάτηση της ακτής  και στην αυθαίρετη οικοδόμηση της γνωστής «Βίλλας Καλτσίδη», στο Βασιλίτσι.  Η παράταξη του κ. Τατούλη προκειμένου να αποφύγει να υπερψηφίσει την πρόταση της αντιπολίτευσης για αρνητική γνωμοδότη στην εισήγηση για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, εφηύρε το τέχνασμα μιας «διαπαραταξιακής  επιτροπής»  η οποία ιδίοις όμμασι θα εξετάσει την κατάσταση, τη στιγμή που η εισήγηση περιείχε αδιάσειστα στοιχεία που επέβαλαν την αρνητική γνωμοδότηση του  Περιφερειακού Συμβουλίου.
Στο σημαντικό αναπτυξιακό έργο του φράγματος της Κελεφίνας στη Λακωνία , η Πελοπόννησος Πρώτα, υποστήριξε  την υλοποίηση  του έργου, για λόγους  περιβαλλοντικούς κοινωνικούς και παραγωγικούς αλλά κατέγραψε  σειρά  παρατηρήσεων σε θέματα που σχετίζονται με τις περιβαλλοντικές παραμέτρους του, με την  οικονομικότητα , την κατασκευή  και την ασφαλή λειτουργία  του.
Επισήμανε  το κίνδυνο  της ουσιαστικής ακύρωσης του  έργου, εάν δεν προχωρήσει  άμεσα η  μελέτη και  κατασκευή των  δικτύων  μεταφοράς του   νερού στα πεδία  εφαρμογής .
Ανέπτυξε  την πάγια  θέση, ότι  η εκτέλεση, η λειτουργία και η διεύθυνση  έργων διαχείρισης υδατικών πόρων,  οφείλουν να ευρίσκονται  αποκλειστικά  υπο  κοινωνικό και δημόσιο έλεγχο .   


Στις μαραθώνιες συνεδριάσεις του ΠΕ  η ελλιπής ενημέρωση στα υπό συζήτηση θέματα αποτελούν τον κανόνα, ενώ η αυταρχική και αλαζονική συμπεριφορά του ίδιου του Περιφερειάρχη υποβιβάζει το επίπεδο των συνεδριάσεων. Χαρακτηριστικά ν΄ αναφέρουμε ότι σ΄ αυτή τη συνεδρίαση οι μακροσκελείς παρεμβάσεις του  οδήγησαν στις 1.30 τα μεσάνυχτα, να μην έχει ολοκληρωθεί η ημερήσια διάταξη. Η πρότασή μας για διακοπή και αναβολή των θεμάτων δεν έγινε αποδεκτή και αποχωρήσαμε ζητώντας να μην συζητηθούν τα υπόλοιπα σοβαρά θέματα. Παρόλα αυτά με ευθύνη της πλειοψηφίας  εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση για τη λειτουργία Ενάλιου Επισκέψιμου χώρου στον όρμο Ναυαρίνου στην Πύλο, στην οποία προβλέπεται  ότι η διαχείριση μπορεί να γίνει μέσω του δήμου από ιδιώτες.
Η Πελοπόννησος Πρώτα θα αγωνιστεί για την αναβάθμιση του ρόλου του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς  και για την στήριξη των επιλογών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Πελοποννήσου και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της και στην προστασία του δημόσιου πλούτου της περιοχής μας.

Τρίπολη, 7 Οκτωβρίου 2014