Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
Αγαπητοί συμπολίτες, φίλες και φίλοι δημότες του Δήμου Σικυωνίων
Βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές οι οποίες, όσο και αν προσπαθούν τα κόμματα της συγκυβέρνησης και τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ να μας πείσουν περί του αντιθέτου, είναι εξόχως πολιτικές. Στις σκληρές εποχές που ζούμε η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει λειτουργήσει ως ιμάντας μεταφοράς των εθνικών πολιτικών σε τοπικό επίπεδο. Αυτές οι πολιτικές, που επιβάλλονται από τους δανειστές και εκτελούνται από τα πειθήνια μνημονιακά κόμματα, είναι ακραία νεοφιλελεύθερες, σκληρά ταξικές και ισοπεδώνουν την ελληνική κοινωνία.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σταδιακά όλο και αποδυναμώνεται, πληγωμένη ανελέητα από τις επιταγές του Μνημονίου και σε συνδυασμό με το στρεβλό θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη, με αποτέλεσμα οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας να έχουν οδηγηθεί σε μαρασμό με:
Μειώσεις των θεσμοθετημένων πόρων (ΚΑΠ) έως και 60%,απολύσεις εργαζομένων,συρρίκνωση ή κατάργηση δομών κοινωνικής αλληλεγγύης,σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων δημοτικών υπηρεσιών (από την καθαριότητα μέχρι την διαχείριση απορριμμάτων),σχέδιο εκποίησης των υδάτινων πόρων της Πελοποννήσου,έλλειμμα θεσμών που εξασφαλίζουν την λαϊκή συμμετοχή, στερώντας από την αυτοδιοίκηση τον ρόλο της σαν κύτταρο αμεσοδημοκρατίας,περιθωριοποίηση των δημοτικών διαμερισμάτων, αποτέλεσμα της,γραφειοκρατικής συγκεντρωτικής άσκησης εξουσίας από τον Περιφερειάρχη,μετατροπή της Πελοποννήσου σε Ειδική Οικονομική Ζώνη όπου τυχερός θα θεωρείται όποιος βρίσκει δουλειά με 400€ το μήνα ,έλλειμμα καθοδήγησης των αγροκτηνοτροφικών, τουριστικών και λοιπών δραστηριοτήτων και έλλειψη αναγκαίων αναπτυξιακών υποδομών.

Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι να οδηγούμαστε μοιραία σε πλήρη αδυναμία επιβίωσης των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων θεσμών αυτοδιοίκησης.
Συνεπώς, δεν αρκεί απλά να ψηφίσουμε ανθρώπους που θεωρούμε ικανούς και έντιμους.
Αυτό πρέπει να είναι η αυτονόητη αφετηρία.
Πρέπει να γνωρίζουμε και τις θέσεις τους πάνω στα βασικά πολιτικά θέματα που επηρεάζουν τη ζωή μας.
Ποιοι είμαστε
Είμαστε πολίτες του Δήμου Σικυωνίων που εκφραζόμαστε πολιτικά κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Απευθυνόμαστε σε σας με τούτο το κάλεσμα για να σας μεταφέρουμε, εν όψει αυτών των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, τις δικές μας ανησυχίες που πιστεύουμε ότι είναι και πολλών από σας, για το που πάει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και τι μπορούμε και πρέπει να κάνουμε γι αυτό.
Τι επιδιώκουμε
Φίλοι συμπολίτες, η βελτίωση της ζωής μας και σε τοπικό επίπεδο, περνάει μόνο από τα δικά μας χέρια. Κανένας φωτισμένος «σωτήρας» με ή χωρίς κομματικό χρίσμα δεν θα μας λύσει τα προβλήματά μας χωρίς τη δική μας παρέμβαση και συμμετοχή.
Με αυτή τη λογική ξεκινάμε μια προσπάθεια για την δημιουργία μιας ανεξάρτητης, μη-κομματικά ελεγχόμενης δημοτικής παράταξης.
Στην προσπάθεια αυτή καλούμε όλους τους δημότες που αγωνιούν για τις τύχες του τόπου μας.
Λειτουργούμε ανοιχτά στην κοινωνία και επιδιώκουμε τη συμμετοχή όσων συμφωνούν με τη βασική πολιτική πλατφόρμα που θέτουμε στην κρίση της τοπικής κοινωνίας.
Επιδιώκουμε την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην συνδιαμόρφωση του προγραμματικού πλαισίου που θα ανακόψει την στασιμότητα και την καταστροφή και θα δρομολογήσει την παραγωγική, κοινωνική και οικολογική ανασυγκρότηση του Δήμου και της Περιφέρειάς μας.
Ποιος είναι ο επικεφαλής;
Στη δική μας προσπάθεια δεν υπάρχει εκ των προτέρων ορισμένος «αρχηγός». Δεν υπάρχει η λογική του κομματικού χρίσματος. Αφήνουμε τους τοπικούς εκπροσώπους του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος να διαγκωνίζονται στους κομματικούς διαδρόμους για την εύνοια των αρχηγών τους.
Ο επικεφαλής της δικής μας αυτοδιοικητικής προσπάθειας θα αναδειχθεί μέσα από την ίδια την Δημοτική Παράταξη που σας καλούμε να συνδημιουργήσουμε.
Θα αναδειχθεί με συλλογικές, δημοκρατικές διαδικασίες και θα υπηρετήσει τη φιλοσοφία της παράταξης, δεσμευόμενος από το προγραμματικό της πλαίσιο, τις βασικές αρχές και κατευθύνσεις της.
Σε ποια βάση σας καλούμε να συνοικοδομήσουμε την Παράταξη.
Στη δική μας προσπάθεια θέλουμε συνοδοιπόρο κάθε έναν συμπολίτη που βλέπει τον Δήμο όχι σαν διαχειριστή, αλλά σαν τοπικό θεσμό του αποκεντρωμένου κράτους με διακριτές αρμοδιότητες που δεν αλλάζουν με μια υπουργική απόφαση και που ελέγχεται από την τοπική κοινωνία, μέσα από θεσμοθετημένες συμμετοχικές δομές (πχ λαϊκές συνελεύσεις, συμμετοχικό προϋπολογισμό τοπικά δημοψηφίσματα.)
Που θέλει οι αποφάσεις να λαμβάνονται και η πολιτική να ασκείται από τα συλλογικά όργανα και όχι από κλειστά ή μονοπρόσωπα εκτελεστικά όργανα. Τα δημαρχοκεντρικά χαρακτηριστικά του σημερινού συστήματος πρέπει να ανατραπούν
Που βλέπει ότι χρειάζεται μέσα από διαβούλευση νέα λεπτομερής χωροταξική μελέτη των ΟΤΑ ανά την επικράτεια έτσι ώστε να δημιουργηθούν δήμοι, με υψηλό βαθμό εσωτερικής χωρικής συνοχής που αποτελεί βασική συνθήκη της αποκέντρωσης.
Που πιστεύει στην απλή αναλογική σε όλα τα επίπεδα εκλογής και αντιπροσώπευσης της Αυτοδιοίκησης.
Που πιστεύει ότι η βασική πηγή χρηματοδότησης των δήμων να πρέπει να γίνεται μέσα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.
Που πιστεύει ότι προέχει η υπεράσπιση των κοινωνικών και εργασιακών κατακτήσεων και η αγωνιστική αντίσταση ενάντια στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις, τη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας και τη μείωση των μισθών, την ελαστικότητα των εργασιακών σχέσεων.
που θέλει τον Δήμο αρωγό στις ανάγκες των πιο «πληγωμένων» ομάδων του πληθυσμού με ενίσχυση και επέκταση των Κοινωνικών δομών (πχ κοινωνική αγορά, κοινωνικό φροντιστήριο, κοινωνικοί ξενώνες) και παλεύει για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης τους.
Ο δικός μας δήμος
Από τις αρνητικές επιπτώσεις της εφαρμογής του Καλλικράτη δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και ο δικός μας δήμος, ο οποίος εδώ και τρία χρόνια λειτουργεί με την ενοποίηση δύο ορεινών δήμων και ενός πεδινού, χωρίς όμως, δυστυχώς, να έχει δημιουργηθεί ακόμα η απαραίτητη συλλογική συνείδηση για το κοινό καλό και ενώ ταυτόχρονα:
Η έλλειψη της κρατικής χρηματοδότησης (ΚΑΠ) έχει περιορίσει την πραγματοποίηση έργων στα στενά και χρονοβόρα πλαίσια των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ , για τα οποία πρέπει να «μπει μέσον» ο Περιφερειάρχης- αφέντης.
Τοπικιστικοί ανταγωνισμοί σε συνδυασμό με κωλυσιεργίες ή απροθυμία των μέχρι σήμερα δημοτικών αρχών που διαιώνιζαν την κοστοβόρα λύση της αγοράς νερού από γεωτρήσεις , οδήγησαν το Κιάτο να μην πίνει καλό και φτηνό νερό από τις ορεινές περιοχές του δήμου.
Η φωνή των ορεινών Τοπικών Διαμερισμάτων δεν φαίνεται να φτάνει στον Δήμο
Ο θεσμός της πρόσληψης εποχιακών και συμβασιούχων υπαλλήλων στερεί για μήνες τον Δήμο από υπηρεσίες κυρίως στο Τμήμα Περιβάλλοντος
Οι συμμετοχικές διαδικασίες είναι σχεδόν …αόρατες περιοριζόμενες στο επίπεδο της …ανάγνωσης εντύπων,
Υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις της Περιφέρειας για την διαχείριση των απορριμμάτων που την παραχωρούν σε ιδιωτικά συμφέροντα με μεγάλο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος και πρέπει να αγωνιστούμε για την ανατροπή αυτών των αποφάσεων και για να επανέλθει σε δημοτικό ή διαδημοτικό επίπεδο.
Αν συμφωνείτε κι εσείς με τα παραπάνω και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης, ελάτε, την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στις 10π.μ. στο δημοτικό θέατρο, να βρούμε όλοι μαζί τον δρόμο για μια διαφορετικής πνοής Αυτοδιοίκηση με τη δημιουργία μιας νέας Αυτοδιοικητικής παράταξης. Σας περιμένουμε!