Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Η Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. απαντά στις απόψεις του κ. Στέφανου Μίλλερ

                                             Δελτίο Τύπου - 17-10-2013 
«Η Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. απαντά στις απόψεις του κ. Στέφανου Μίλλερ, καθηγητή Αρχαιολογίας»
Με αφορμή τη συνέντευξη του Διευθυντή Ανασκαφών της Νεμέας, κ. Στέφανου Μίλερ, στην «Καθημερινή» αισθανόμαστε την ανάγκη να του απαντήσουμε σε ορισμένες απόψεις του:
Τιμούμε την πολύχρονη προσφορά και το έργο του κ Μίλερ στο τομέα της ανάδειξης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Όταν μάλιστα αυτό το έργο υλοποιείται από κάποιον πολίτη που προέρχεται από άλλη χώρα η εκτίμηση και η αναγνώριση είναι απεριόριστη.
Στο περιεχόμενο των διαπιστώσεων που κάνει για τις ελλείψεις σε προσωπικό στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα συμφωνήσουμε, έχοντας ως Ομοσπονδία σφαιρική αντίληψη για τις ανάγκες των αρχαιολογικών έργων σε όλη τη χώρα.
Άλλωστε ως Ομοσπονδία, προτού ξεκινήσει ακόμα η κρίση, επισημάναμε τους κινδύνους που εγκυμονούσαν για το πολιτιστικό μας πλούτο η συρρίκνωση σε προσωπικό και η υποχρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο όλες οι δράσεις μας και οι κινητοποιήσεις μας στόχευαν και στοχεύουν στο να παραμείνει αλώβητος ο Πολιτισμός από την οικονομική κρίση και να συνεχίσει να διαδραματίζει τη σπουδαία αποστολή ειδικά στο τομέα της υπεράσπισης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Προς αυτή την κατεύθυνση πετύχαμε την επανασύσταση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού- και δημιουργούνται έτσι οι συνθήκες για την άσκηση μιας νέας και αναβαθμισμένης πολιτιστικής πολιτικής που θα υπηρετεί Πολιτισμό και πολίτες- και συνεχίζουμε για την αποτροπή των απολύσεων είτε μέσω της διαθεσιμότητας είτε μέσω της κατάργησης των ασφαλιστικών μέτρων, που θα οξύνει περαιτέρω τα υπάρχοντα προβλήματα.

Διαφωνούμε όμως με την άποψη ότι η λύση στην απαξίωση και υποβάθμιση του Πολιτισμού είναι η ιδιωτικοποίηση και εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ντόπια και ξένα συμφέροντα.
Και διαφωνούμε όχι μόνο για τους ευνόητους απαγορευτικούς συνταγματικούς λόγους αλλά και για ουσιαστικούς αφού οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διαθέτουν επιστημονική επάρκεια, υψηλή εξειδίκευση και το σημαντικότερο υπευθυνότητα για τη διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Αυτή η βιωματική σχέση που έχει αναπτυχθεί -που άλλωστε θα έχει διαπιστώσει και ο κ. Μίλερ- δεν χαρίζεται και δεν εκχωρείται στο όνομα της εκποίησης του πολιτιστικού μας πλούτου.

Ως Ομοσπονδία έχουμε καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων και συμμετέχουμε ενεργά στην προσπάθεια αναβάθμισης των προσφερόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο μεγάλης τουριστικής κίνησης.
Συνεχίζουμε να προασπίζουμε την πιο πολύτιμη παρουσία που έχει ο τόπος μας και θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε σε κερδοσκοπικές επιλογές εμπορευματοποίησης και εξαγοράς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Η σχέση των Ελλήνων, κ. Μίλερ, με τα παγκόσμια Μνημεία του Ελληνικού Πολιτισμού δεν είναι απλά οικονομικό μέγεθος είναι η σχέση του Ανταίου με τη Γη. Είναι η ρήση του Μακρυγιάννη: «..Γι’ αυτά πολεμήσαμε» που μας ακολουθεί, φανερώνοντας τη διαρκή σχέση που έχουμε οι Έλληνες με τα Αρχαία Μνημεία της πατρίδας μας.
Η Ε.Ε. της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ.