Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Βαγγέλης Ανδριανάκος:Είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νεμέας

Είμαστε δίπλα στους έκτακτους υπάλληλους του Υπουργείου Πολιτισμού ώστε να μην κλείσει το Μουσείο και ο Αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Νεμέας   
Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα των συμβασιούχων φυλάκων που απασχολούνται στον αρχαιολογικό χώρο Αρχαίας Νεμέας, ώστε να αποφασιστεί αν θα απολυθούν ή θα παραμείνουν στις θέσεις τους.
Θέλουμε να τονίσουμε ότι οι υπάλληλοι αυτοί καλύπτουν πάγιες και πραγματικές ανάγκες, αφού η παρουσία τους διατηρεί ανοικτά το Μουσείο, το Στάδιο και τον Αρχαιολογικό χώρο.
Επίσης, η αγάπη τους για τη δουλειά τους και η διάθεσή τους για προσφορά, έχουν συμβάλλει στην ανάδειξη του χώρου και έχουν προκαλέσει τα άριστα σχόλια των επισκεπτών.
Η τυχόν απόλυσή τους, θα σημάνει αυτόματα και το κλείσιμο των παραπάνω, αφού θα παραμείνουν μόνο τρεις μόνιμοι υπάλληλοι, από τους οποίους ο ένας συνταξιοδοτείται πολύ σύντομα, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού, σε πρόσφατη συνάντηση με το Δήμαρχο Νεμέας και εκπροσώπους του Συλλόγου Οφέλτης και του συλλόγου αναβίωσης των Νεμείων αγώνων, δεν έδειξε να έχει κάποια εναλλακτική λύση.
Αυτό θα σημάνει τεράστια απώλεια εσόδων για το Δημόσιο, αφού οι επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρους την τελευταία χρονιά ξεπέρασαν τους 50.000 και αν αναλογιστούμε το ρυθμό αύξησής τους, τα τελευταία χρόνια αναμένεται να διπλασιαστούν μέσα στα επόμενα.
Επίσης θα σημάνει και τον οικονομικό μαρασμό των απολυμένων, αφού οι περισσότεροι απασχολούνται για πολλά χρόνια στη συγκεκριμένη θέση και δεν είναι εύκολο πλέον να προσποριστούν άλλους πόρους για τη διαβίωσή τους.
Αποδυναμώνεται επίσης και η πολύ σπουδαία προσπάθεια ένταξης του υπό αναστήλωση Ναού του αρχαιολογικού χώρου, στην άυλη κληρονομιά της UNESCO.
Ακόμα δεν μπορεί να μην αναφερθεί η οικονομική ζημιά για την περιοχή που σχεδιάζει την οικονομική της ανάπτυξη σε μεγάλο μέρος στην προσέλκυση επισκεπτών με άξονα τις αρχαιότητες και τον αμπελώνα, από τους σπουδαιότερους στα Βαλκάνια.
Ο Δήμαρχος Νεμέας και οι εκπρόσωποι των Συλλόγων, πρότειναν στον Υπουργό εναλλακτικές λύσεις που θα χρηματοδοτήσουν ο Σύλλογος και ο Δήμος, σε περίπτωση που το Δικαστήριο δεν δικαιώσει τους έκτακτους υπάλληλους, στο δίκαιο αίτημά τους.
Οι λύσεις αυτές όμως δεν μπορούν να ξεπεράσουν το χαρακτήρα του προσωρινού. Θέλουμε να πιστεύουμε, με όλο το σεβασμό στη δικαστική λειτουργία, ότι δε θα βρεθεί δικαστής που θα βάλει ταφόπλακα -σε ένα τόσο σπουδαίο Μουσείο, -στο Στάδιο που τελούνταν τα Νέμεα, από τους σπουδαιότερους αγώνες της αρχαιότητας -στο Ναό του Νεμείου Διός για την αναστήλωση του οποίου έχουν διατεθεί εκατομμύρια ευρώ από την ιδιωτική συνεισφορά, λίγο πριν την ένταξή του στην άυλη κληρονομιά τηςUNESCO -στην προσπάθεια και το όνειρο ενός αρχαιολόγου, όπως του καθηγητή Στέφανου Μίλλερ, που αφιέρωσε το σύνολο σχεδόν της επιστημονικής του καριέρας στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Νεμέας
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δε θα επικρατήσει ο παραλογισμός, για να γλιτώσει μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ το Δημόσιο να χάνει κάθε χρόνο μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τα έσοδα.
ΔΗΜΟΣ ΝΕΜΕΑΣ