Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Τα βραβεία του 3ου Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας AIDFF

Σε μία κατάμεστη αίθουσα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης δόθηκαν τα φετινά βραβεία του 3ου Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας το οποίο ξεκίνησε 1 Σεπτεμβρίου και τελείωσε με ένα μεγάλο πάρτυ στην πλατεία πρωτομαγιάς στο πεδίο του Άρεως στις 10 Σεπτεμβρίου.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.
Το 3ο AIDFF πρόβαλε 120 ταινίες στο διαγωνιστικό του κομμάτι με 60 πρεμιέρες από 35 χώρες.
Οι κινηματογραφιστές υιοθετούν έναν πιο ευέλικτο τρόπο παραγωγής αναδεικνύοντας τις αρετές του ψηφιακού μέσου που είναι η αμεσότητα, η ευκολία, αλλά και ο πειραματισμός.

Το Φεστιβάλ πετυχαίνει ευθυγράμμιση της σύγχρονης κινηματογραφικής πραγματικότητας στην Ελλάδα με τις μεγάλες εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο ως προς τον Κινηματογράφο, ο οποίος σταθερά βαδίζει προς την Ψηφιακή του Εποχή.
Στα πλαίσια των δημιουργικών του παράλληλων εκδηλώσεων έγιναν αφιερώματα στη σκηνοθέτιδα Λουκία Ρικάκη που αγάπησε ιδιαίτερα την ψηφιακή κινηματογραφική γραφή και στον Σκηνοθέτη που έθεσε σε κοινή θέα τον πειραματισμό Θανάση Ρεντζή.

Το Φεστιβάλ τίμησε τον ηθοποιό Λευτέρη Βογιατζή με την προβολή της ταινίας «ακροπόλ» σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη ενώ καθιέρωσε μια νέα κατηγορία «Γνωριμία με ταινίες μικρού μήκους γνωστών σκηνοθετών».
Σε αυτήν την κατηγορία απoλαύσαμε ταινίες των Δημήτρη Αθανίτη, Γιάννη Μαρούδα και Μιχάλη Γαλανάκη.
Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αφιερώματα από το Edge Hill Univercity, βραβευμένες Μικρού μήκους ταινίες από το Τόκιο, ενώ περιηγηθήκαμε σε οικολογικούς προορισμούς μέσα από τα διεθνή φεστιβάλ, Wildlife Vaasa Festival της Φινλανδίας (συνεργάτης του Φεστιβάλ) και Wildlife Conservation Film Festivals, Νέα Υόρκη ΗΠΑ, (συνεργάτης του Φεστιβάλ).

Την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου στην Αίθουσα Αντώνης Τρίτσης του πνευματικού κέντρου του Δήμου Αθηναίων το 3o Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας σε συνεργασία με το Φινλανδικό φεστιβάλ Wildlife Vaasa παρουσίασε το « 1ο Διεθνές Πανόραμα οικολογικών και επιστημονικών ταινιών», συνεισφέροντας στην διάδοση της επιστήμης μέσω της δύναμης των νέων οπτικοακουστικών μέσων και ψηφιακών τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται σήμερα από τους επιστήμονες ανά τον κόσμο .
Το ειδικό πρόγραμμα των προβολών πλαισιώθηκε από ένα πάνελ συζήτησης με κύριο θέμα τον ρόλο των κινηματογραφικών φεστιβάλ σήμερα στην διάδοση και ενημέρωση του κοινού γύρω από τρέχοντα θέματα Επιστήμης και Τεχνολογίας .

Το Διεθνές Πανόραμα θα έχει προβολές και συζητήσεις όλο το χρόνο σε συγκεκριμένους χώρους!  Στα Πλαίσια του 3ου AIDFF ξεκίνησε μια νέα Εικαστική Κίνηση με τίτλο «visual Journeys» με πρώτο ταξίδι την εικαστική έκθεση με τους ΒΑΡΒΑΡΑ ΣΠΥΡΟΥΛΗ, ΕΛΕΝΗ ΖΟΧΝΤΗ ΜΠΛΕΤΣΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΕΡΡΗ, ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΝΤΟΥΛΑ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΩΜΟΔΟΤΗ και ένα αφιέρωμα στην Ζωγράφο ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΤΣΙΟΥ.

Στην έκθεση ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΟΙΧΙΕΣ ΓΡΑΦΕΣ, οι καλλιτέχνες σχολιάζουν το θέμα, είτε χρησιμοποιώντας μέσα παραδοσιακά, είτε αξιοποιώντας τα ψηφιακά μέσα. Σε επιμέλεια Βασιλικής Κάππα.
Η έκθεση ολοκληρώνεται στις 14 Σεπτεμβρίου.
Τιμητικές Διακρίσεις :



Τιμητική Διάκριση «Café Finovo» Σκηνοθεσία Λεύτερης Φυλακτός
Τιμητική Διάκριση «In the Shadow of deathless trees» (Turkey) σκηνοθεσία Nail Pelivan
Τιμητική Διάκριση Animation «ALBERT» (Hungary) σκηνοθεσία Csaba Bardos
Τιμητική Διάκριση «I’ll tell you» (India) σκηνοθεσία DIKSHA GROVER
   Τιμητική Διάκριση Video Art «Τελευταίος χτύπος» σκηνοθεσία Ζιάκου Αλεξάνδρα
   Τιμητική Διάκριση «Λουλούδια από χαρτόνι» (Russia) σκηνοθεσία Sergey Pedan
       Τιμητική Διάκριση «Απέναντι όχθη» σκηνοθεσία Μιχάλης Φελάνης
       Τιμητική Διάκριση «Το μήλο του Σαμαρείτη» σε σκηνοθεσία

πηγή:koyinta.gr