Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Τρύγος 2013: Ταξίδι μεθυστικό ...

 Από τον Αύγουστο έχει ήδη ξεκινήσει η γιορτή στο αμπέλι, δηλαδή το μάζεμα των σταφυλιών, που έχουν φτάσει πλέον στην κατάλληλη ωρίμανση και ανάλογα με την περιοχή, την ποικιλία και τη χρονιά μπορεί να διαρκέσει μέχρι τον Οκτώβριο.
Το καλό κρασί εκτός των άλλων θέλει υποχρεωτικά καλή πρώτη ύλη, δηλαδή καλό σταφύλι... 
Φέτος, ο τρύγος χαρακτηρίζεται πρώιμος και για τους ενθουσιώδεις είναι ο καλύτερος των τελευταίων δέκα ετών, ενώ για τους πιο συγκρατημένους θετικά υποσχόμενος.
Στην ζώνη της Πελοποννήσου που δίνει ένα μεγάλο ποσοστό των ελληνικών κρασιών ο καιρός ήταν ευνοϊκός.
Ο χειμώνας θεωρήθηκε βροχερός, αλλά ήπιος σε θερμοκρασίες και η άνοιξη σχεδόν άνυδρη και ασυνήθιστα ζεστή.
Το αποτέλεσμα για τα λευκά είναι αρωματικός πλούτος με ιδιαίτερη πολυπλοκότητα και τονισμένα πράσινα φυτικά αρώματα, σε συνδυασμό με τον φρουτώδη χαρακτήρα που επικρατεί συνήθως.
Σε ότι αφορά το ερυθρό αγιωργίτικο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τελικό στάδιο της ωρίμανσής του. Οι μετρήσεις δείχνουν μία συνολικά αρμονική πορεία με την οξύτητα να διατηρείται σε πολύ καλά επίπεδα.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Παλυβό (Κτήμα Παλυβού) η χρονιά εξελίσσεται με εντυπωσιακό τρόπο και το αποτέλεσμα θα είναι κρασιά υψηλής ποιότητας.
Συμφωνεί και ο Λεωνίδας Νασιάκος (Κτήμα Σεμέλη).
Σε αντίθεση με τη Νεμέα, η ζώνη της Μαντινείας επλήγη από πάγο αλλά και χαλάζι. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να χαθεί ένα μέρος από την παραγωγή του Μοσχοφίλερου και οι προβλέψεις είναι μάλλον συγκρατημένες...
πηγη:eirinika.gr