Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Ψαλίδι για τους μισθούς κρατάει πάλι το ΔΝΤ

Νέες μειώσεις μισθών και περαιτέρω ευελιξία στην αγορά εργασίας ζητά από την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα για τις οικονομικές εξελίξεις και προοπτικές στην ευρωζώνη. Στην ίδια έκθεση το ΔΝΤ εκτιμά πως θα απαιτηθούν 32 ολόκληρα χρόνια για να φθάσει η ελληνική οικονομία στα μέσα επίπεδα «οικονομικής αυτάρκειας» της ζώνης του ευρώ, αλλά ακόμη και το 2045 θα είναι μια ελλειμματική χώρα όσον αφορά τις καθαρές εξωτερικές της υποχρεώσεις.
Στις αναφορές τους για την Ελλάδα οι οικονομολόγοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ζητούν την περαιτέρω ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, την περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους, αλλά και τον περιορισμό των ασφαλιστικών εισφορών με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.
Οι αναλυτές του ΔΝΤ υπογραμμίζουν πως μεταξύ 2008 και 2012 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στην Ελλάδα βελτιώθηκε κατά 11,6% του ΑΕΠ, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη μείωση των εισαγωγών και όχι στην αύξηση των εξαγωγών, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους αναμένεται να παραμείνει αναιμική.
Αίσθηση προκαλεί η αναφορά του ΔΝΤ σε «ανεξήγητους παράγοντες» που δεν δικαιολογούν τις χαμηλές εξαγωγικές επιδόσεις της Ελλάδας. Οπως αναφέρουν, οι εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας μας είναι σημαντικά χαμηλότερες από ό,τι προβλέπεται βάσει της εξέλιξης της εξωτερικής ζήτησης και την προσαρμογή των τιμών και τους κόστους εργασίας στην ελληνική οικονομία. Θεωρούν μάλιστα πως αυτό μπορεί να συνδέεται μερικώς με «διαρθρωτικά εμπόδια».

ΣΕ 32 ΧΡΟΝΙΑ. Θέλοντας να καταδείξουν τις περιφερειακές ανισότητες Βορρά και Νότου, αλλά και το πόσο χρονοβόρα θα είναι η διαδικασία προσαρμογής για τις χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται σε Μνημόνιο όπως η Ελλάδα, οι αναλυτές του ΔΝΤ παραθέτουν στοιχεία για τις ελλειμματικές και πλεονασματικές χώρες με βάση την καθαρή θέση τους σε σχέση με το εξωτερικό.

Σύμφωνα με αυτά, το 2000 η Ελλάδα διέθετε περιουσιακά στοιχεία 39% του ΑΕΠ λιγότερα σε σχέση με αυτά που χρωστούσε. Το 2012 διέθετε περιουσιακά στοιχεία 117% του ΑΕΠ λιγότερα σε σχέση με τις εξωτερικές υποχρεώσεις της, ενώ για το 2018 το ΔΝΤ προβλέπει πως η αρνητική αυτή θέση θα μειωθεί (θα βελτιωθεί) στο 105% του ΑΕΠ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ξεκαθαρίζει πως για να μειώσει η Ελλάδα τις καθαρές εξωτερικές υποχρεώσεις της σε επίπεδα αντίστοιχα του μέσου όρου της ζώνης του ευρώ (-35% του ΑΕΠ) θα πρέπει να κάνει προσπάθεια 32 ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να έχει πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και να διατηρεί σε ανταγωνιστικά επίπεδα το κόστος εργασίας.

Για την ύφεση
Στην έκθεση του ΔΝΤ αναφέρεται πως τα μέτρα λιτότητας στη ζώνη του ευρώ θα επιδράσουν φέτος αρνητικά στην ανάπτυξη κατά 1,25%, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ της ευρωζώνης να συρρικνωθεί κατά 0,6% το 2013, προτού επιστρέψει σε ανάπτυξη 0,9% το 2014