Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Ο Guardian για τη Χρυσή Αυγή

«Για τους περισσότερους Έλληνες η εορτή του Ορθόδοξου Πάσχα είναι μία ευκαιρία να συναντήσουν φίλους και συγγενείς, να γευτούν καλό φαγητό και να εκφράσουν το θρησκευτικό τους αίσθημα. Για τους νεοναζιστές, όμως, της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι μόλις πρόσφατα μεταπήδησαν από τον "ελληνικό" παγανισμό στη δεδηλωμένη αγάπη τους προς τον Χριστιανισμό, η εορτή του Πάσχα αποτέλεσε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για προπαγάνδα», γράφει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Την περασμένη Πέμπτη, σχολιάζει ο δημοσιογράφος, το κόμμα έκανε προσπάθεια να οργανώσει για «Έλληνες μόνο» διανομή τροφίμων στο Σύνταγμα. Ο αρθογράφος αναλύει το περιστατικό με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και την επίθεση που δέχτηκε από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γιώργο Γερμενή.

Την επόμενη μέρα, όταν οι Αθηναίοι πραγματοποιούσαν την έξοδο για το Πάσχα, μέλη της Χρυσής Αυγής βρέθηκαν στα διόδια- τα οποία έχουν γίνει ένα συμβολικό σημείο αντίστασης ενάντια στο αυξανόμενο κόστος ζωής.

Αυτές οι εκδηλώσεις, είναι κοινές για ένα κόμμα που επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την οργή στην Ελλάδα, εξαιτίας της κρίσης, σημειώνεται στο ρεπορτάζ. Σχεδόν ένα χρόνο μετά τις εκλογές, το ποσοστό της Χρυσής Αυγής στις δημοσκοπήσεις κυμαίνεται στο 10-12%.

Το δημοσίευμα κάνει επίσης λόγο για το γενικότερο κλίμα ατιμωρησίας που πλαισιώνει τη Χρυσή Αυγή. Η δικηγόρος Κλειώ Παπαπαντολέων που εκπροσωπεί θύματα επιθέσεων που διαπράχθηκαν από μέλη της Χρυσής Αυγής, σε δηλώσεις της στην Guardian ανέφερε ότι «η ελληνική δικαιοσύνη έχει υπάρξει ασυνήθιστα επιεικής στη στάση της απέναντι στην Χρυσή Αυγή, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις μαρτύρων και πελατών της, οι οποίοι έχουν εμποδιστεί από αστυνομικούς στην προσπάθειά τους να καταγγείλουν κάποιο περιστατικό ή να εκφράσουν τα παράπονά τους».

Η δικηγόρος τονίζει επιπλέον ότι «Ενθαρρυμένη από αυτή την κατάσταση, η Χρυσή Αυγή κάνει ό,τι μπορεί για να εισχωρήσει μέσα στους θεσμούς χώρας, χτίζοντας δίκτυα υποστήριξης στους κόλπους της αστυνομίας, εισβάλλοντας σε νοσοκομεία και – πράγμα που είναι και το πιο ανησυχητικό – στρατολογώντας νεαρά άτομα μέσα σε σχολεία».
Πηγή: the guardian.com