Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Γύρος της Πελοποννήσου:Τέσσερις μέρες γεμάτες ποδήλατο, για τον Πολιτισμό στο Δρόμο!

.Μέσα σε ένα απαιτητικό τετραήμερο (23 – 26 Μαΐου),το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», διοργανώνει το «Γύρο της Πελοποννήσου»,με 30 εθελοντές ποδηλάτες που θα κληθούν να διανύσουν 610 χιλιόμετρα!
Οι γρήγορες εναλλαγές θερμοκρασίας,σε ένα μαγευτικό τοπίο,είναι αυτό που χαρακτηρίζει  τη μεγάλη προσπάθεια - με υψηλό δείκτη δυσκολίας - που θα κάνουν οι ποδηλάτες,από το επίπεδο της θάλασσας εως τις κορυφογραμμές των Καλαβρύτων και του Ταϋγέτου! 
                                                                                  Μέρα 1
Η εκκίνηση του Άθλου θα γίνει στα Μέγαρα, περιοχή με μεγάλη πολιτισμική αξία και αντιστοίχως μεγάλη ευαισθησία για τα θέματα οδικής ασφάλειας καθώς μόνο τον τελευταίο χρόνο σε συνεργασία και με το Ινστιτούτο, διοργανώνονται συνεχείς εκπαιδεύσεις προς όλες τις ηλικιακές ομάδες. Κατά τη διάρκεια της εκκίνησης του Άθλου, ο Δήμαρχος κ.Ιωάννης Μαρινάκης που θα δώσει το σήμα, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Μεγάρων (ΔΗΚΕΔΗΜΕ) κ.Θανάσης Δρένης, τοπικές ενεργές ομάδες πολιτών (ΚΟΥΡΟΣ, ΛΕΜΜ) καθώς και εκατοντάδες μαθητές θα χειροκροτήσουν τους ποδηλάτες ενισχύοντάς τους ψυχολογικά για το ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημά τους.

Η διαδρομή της πρώτης μέρας προβλέπει την κάλυψη 170 χιλιομέτρων με τον τερματισμό να γίνεται στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης». Οι ποδηλάτες θα κινηθούν στην παλαιά εθνική οδό και οι δυσκολίες που αναμένονται σχετίζονται κυρίως με τον ισχυρό άνεμο που πιθανότατα θα πνέει στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή των ποδηλατών.
                                                                                     Μέρα 2
Βάσει τη χάραξης της διαδρομής, η δεύτερη μέρα θα είναι η πιο δύσκολη από τις τέσσερις καθώς οι ποδηλάτες θα κληθούν να καλύψουν 172 χιλιόμετρα αυτή τη φορά όμως όχι στο επίπεδο της θάλασσας αλλά ανεβαίνοντας στα Καλάβρυτα. Ξεκινώντας λοιπόν από την Πάτρα, θα πρέπει να φτάσουν σε υψόμετρο 2.660 μέτρων, περνώντας μέσα από ένα τοπίο που κόβει την ανάσα με την ομορφιά και τις απαιτήσεις του!

Οι πιο «δυνατοί» ποδηλάτες του Άθλου θα βρουν τη μέρα ιδιαίτερα δύσκολη, ενώ οι πιο «αδύναμοι» θα χρειαστούν πολλή υπομονή και εσωτερική αντοχή για να καταφέρουν να φτάσουν στην κορυφή και μετά να πάρουν ανάσες στις πανέμορφες κατηφόρες προς την Αρχαία Ολυμπία όπου θα καταλύσει η ομάδα στο τέλος της δεύτερης μέρας. Η επιλογή της Αρχαίας Ολυμπίας όπως και των υπολοίπων σταθμών του Άθλου, έγινε με βασικό κριτήριο το ισχυρό πολιτισμικό αποτύπωμα και την ιστορία τους.
                                                                      Μέρα 3
Η εκκίνηση της τρίτης μέρας θα γίνει από την Αρχαία Ολυμπία με τον τερματισμό να πραγματοποιείται στη Σπάρτη. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να καλυφθούν υψομετρικά 1.770 μέτρων στην Ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου.
Η τρίτη μέρα θα χαρακτηριστεί από συσσωρευμένη κόπωση και τα 156 χιλιόμετρα που πρέπει να διανύσουν οι ποδηλάτες, παρόλο που είναι λιγότερα απ’ αυτά των προηγούμενων δύο ημερών αναμένεται να τους δοκιμάσουν έντονα, απαιτώντας μεγάλη πνευματική προσπάθεια, εκτός από τη σωματική. Οι εκδηλώσεις υποδοχής που προγραμματίζονται στη Σπάρτη, μια πόλη που αγαπά ιδιαίτερα το ποδήλατο, θα αποζημιώσουν σίγουρα τους εθελοντές ποδηλάτες.
                                                                               Μέρα 4
Η πόλη του Ναυπλίου, η πρώτη πρωτεύουσα της νέας Ελλάδας θα είναι το σημείο τερματισμού του Ποδηλατικού Άθλου ΙΙ στις 26 Μαΐου. Μετά τα 2.660 υψομετρικά της δεύτερης μέρας και τα 1.770 υψομετρικά της τρίτης μέρας το υψόμετρο των 1.580 μέτρων που πρέπει να ανέβουν οι ποδηλάτες προκειμένου να φτάσουν από τη Σπάρτη στο Ναύπλιο θα είναι η τελευταία μεγάλη δοκιμασία, παρόλη τη μικρότερη χιλιομετρική απόσταση σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες (112 χιλιόμετρα).

Τα τελευταία 40 χιλιόμετρα προς το Ναύπλιο θα γίνουν δίπλα στη θάλασσα δίνοντας έτσι μια όμορφη αποχαιρετιστήρια νότα στην υπερπροσπάθεια των εθελοντών ποδηλατών τις προηγούμενες ημέρες. Ο τερματισμός στο Ναύπλιο, θα ολοκληρώσει το εγχείρημα του συνδυασμού της μεγάλης πολιτισμικής ιστορίας της χώρας μας με τον πολιτισμό στο δρόμο που πρέπει να ενισχυθεί πολύ ακόμα.

Στην παρέα του Ποδηλατικού Άθλου ΙΙ επικρατεί ενθουσιασμός για το εγχείρημα και οι τρεις κοινές προπονήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα έχουν δείξει πως οι όποιες διαφορές δυναμικής μπορεί να υπάρχουν ανάμεσα στους 30 ποδηλάτες, γεφυρώνονται απόλυτα στον ένα και κοινό στόχο όλων: μέσα από την αγάπη τους για το ποδήλατο, να περάσουν μηνύματα για την οδική ασφάλεια και τον πολιτισμό στο δρόμο!