Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Δ. Αμνηστία: Όνειδος για Ελλάδα και ΕΕ η μεταχείριση προσφύγων και η Χ. Αυγή

Συνέχεια σε καταγγελίες περί αστυνομικής βίας και κλιμάκωση εγκλημάτων μίσους με ρατσιστικό χαρακτήρα διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, στην Ελλάδα για το 2012 η Διεθνής Αμνηστία, στην ετήσια έκθεσή της για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως.
ΕΚΘΕΣΗ 2013: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ  
Παράλληλα, εκπρόσωπος του οργανισμού δηλώνει  πως αποτελεί όνειδος για τη χώρα και για την Ε.Ε. η αντιμετώπιση προσφύγων και αιτούντων άσυλο, καθώς επίσης η άνοδος και η δράση της Χρυσής Αυγής.

Η έκθεση για την Ελλάδα αναφέρει πως οι καταγγελίες περί καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Αστυνομία, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων και υπερβολικής χρήσης βίας, συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2012. Προστίθεται ότι μετανάστες και αναζητούντες άσυλο αντιμετώπισαν εμπόδια στην υποβολή των αιτήσεών τους και συχνά κρατούνταν υπό ανεπαρκείς συνθήκες. Εξάλλου, τα εγκλήματα μίσους με βάση τη φυλή και την εθνικότητα κλιμακώθηκαν δραματικά.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων περιστατικών, γίνεται αναφορά σε υπερβολική χρήση χημικών και, σύμφωνα με καταγγελίες, πλαστικών σφαιρών από την αστυνομία κατά διαδηλωτών στις Σκουριές τον Αύγουστο, στον καταγγελλόμενο βασανισμό αντι-φασιστών διαδηλωτών στη ΓΑΔΑ τον Οκτώβριο, στις ανησυχίες που έχει προκαλέσει η ανέγερση του φράχτη στον Έβρο αναφορικά με την ασφαλή διάσχιση των συνόρων από ανθρώπους που αναζητούν προστασία και στη δίωξη κατά του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη με αφορμή τη δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ.

Γίνεται επίσης αναφορά σε επιθέσεις μίσους κατά αλλοδαπών από ακροδεξιές οργανώσεις, σε κατηγορίες βίας που έχουν αντιμετωπίσει στελέχη της Χρυσής Αυγής και στα επεισόδια στην προσπάθεια αποτροπής της πρεμιέρας της παράστασης Corpus Christi.

Γενικότερα, η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας επισημαίνει ότι «η παγκόσμια αδράνεια επί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθιστά τον κόσμο ένα όλο και πιο επικίνδυνο μέρος για πρόσφυγες και μετανάστες». Ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, Σαλίλ Σέτι, δήλωσε ότι η αδυναμία αποτελεσματικής αντιμετώπισης συρράξεων δημιουργεί στην ουσία μία παγκόσμια κατώτερη τάξη. «Πάρα πολλές κυβερνήσεις καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο όνομα του ελέγχου της μετανάστευσης, υπερβαίνοντας τα θεμιτά μέτρα συνοριακών ελέγχων», πρόσθεσε ο κ. Σάτι.

                                     Συνέντευξη Γιον Νταλχούιζεν στον ΣΚΑΪ
Μιλώντας στο ΣΚΑΪ στο Λονδίνο - όπου έγινε η παρουσίαση της έκθεσης - ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας για την περιοχή της Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας Γιον Νταλχούιζεν είπε ότι στην Ελλάδα αποτυπώνεται με πολύ γλαφυρό τρόπο το γενικότερο θέμα της φετινής έκθεσης, που είναι οι συνοριακοί έλεγχοι και περιορισμοί που εμποδίζουν την ελεύθερη ροή όσων προσπαθούν να ξεφύγουν από διώξεις και συρράξεις στις χώρες τους:

«Η Ελλάδα λαμβάνει αυτή τη στιγμή τουλάχιστον το 60%, αν όχι περισσότερο, όσων επιχειρούν να εισέλθουν παρατύπως στην Ε.Ε. Αυτό που βλέπουμε στην Ε.Ε. και ιδίως στην Ελλάδα είναι μία πολύ θεαματική αποτυχία προσφοράς βασικών συνθηκών στέγασης και ασφάλειας σε πρόσφυγες από περιοχές με συρράξεις. Η υποκρισία επ’ αυτού του ζητήματος από την Ε.Ε. είναι αληθινά φρικιαστική.

»Παρά τα όσα λέει η Ευρώπη για τη Συρία και την ανάγκη προστασίας πολιτών της χώρας, δεν προσφέρεται καμία τέτοια προστασία, καμία απολύτως όταν αφορά την πρόσβαση στην Ε.Ε. Αυτό που βλέπουμε πολύ συγκεκριμένα στην Ελλάδα τώρα είναι απωθήσεις αυτών που φτάνουν στα νησιά μέσω θαλάσσης, όχι ως περιστασιακή εκτροπή ή περιστασιακή κακή πρακτική, αλλά ως μία όλο και πιο συστηματική τακτική απώθησης σκαφών πίσω στις τουρκικές ακτές. Συχνά πρόκειται για πολύ επικίνδυνες επιχειρήσεις για όσους αφορούν και σίγουρα συνιστά άρνηση πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου σε όσους αναζητούν ασφάλεια στην Ευρώπη. Αυτό πρέπει να σταματήσει», συνέχισε ο κ. Νταλχούιζεν.

»Μετά έχουμε τις συνθήκες στέγασης. Έχουμε δει συνθήκες σε εγκαταστάσεις κράτησης που είναι ειλικρινά συχνά αποτροπιαστικές. Και όσοι δε βρίσκονται σε τέτοιες εγκαταστάσεις ή σε αστυνομικά κελιά αλλά στους δρόμους της Αθήνας, είναι εκτεθειμένοι σε τακτική ξενοφοβική, ρατσιστική βία, με ένα ή δύο περιστατικά κάθε εβδομάδα! Μόνο την περασμένη εβδομάδα είχαμε τρία περιστατικά στην Αθήνα και δεν ήταν μια ασυνήθιστη εβδομάδα. Η Ευρώπη θα πρέπει να ντρέπεται για την κατάσταση αυτή», είπε ο Ολλανδός αξιωματούχος της Διεθνούς Αμνηστίας, επεξηγώντας στη συνέχεια ότι η ευθύνη Ελλάδας και Ευρώπης είναι κοινή.

»Εξετάζουμε το θέμα συνολικά. Είναι σαφές ότι το βάρος της υποδοχής μεταναστών έχει πέσει σε σημαντικό βαθμό στην Ελλάδα και πρόκειται για ένα βάρος που υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες είναι δύσκολο για τη χώρα να το υπομείνει. Αλλά ποια είναι η απάντηση από την Αθήνα; Έχουμε δει την Ελλάδα να αυξάνει τους συνοριοφύλακες κατά περισσότερους από 1300 ή περίπου τόσους το τελευταίο εξάμηνο.

»Σημαντικό ποσοστό από τα χρήματα που διατέθηκαν προς αυτόν το σκοπό έχει αναμφίβολα προέλθει από την Ε.Ε. Την ίδια ώρα βλέπουμε ότι η υπηρεσία διεκπεραίωσης αιτήσεων ασύλου που νομοθετήθηκε πέρυσι ακόμα δε λειτουργεί, επειδή κανείς δεν σκέφτηκε ότι ίσως κάποια χρήματα χρειάζεται να δοθούν εκεί. Επομένως είναι θέμα επιλογής πώς θα επενδυθεί το ελληνικό χρήμα αλλά και το χρήμα της Ε.Ε.

»Επενδύεται λοιπόν σε ελέγχους συνόρων και στον αποκλεισμό και όχι για την κάλυψη των αναγκών καλή τη πίστει αναζητούντων άσυλο. Αυτό συνιστά όνειδος. Παράλληλα, η ευρύτερη οπτική, που επηρεάζει και πολλά άλλα ζητήματα στην Ελλάδα, είναι ότι η Ε.Ε. είναι ένα υπέροχο σύστημα για τον εναρμονισμό ορισμένων πραγμάτων, αλλά όχι για τα πάντα.

»Έχουμε λοιπόν ένα ενιαίο σύστημα ελέγχου συνόρων, χωρίς οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν όλη τη διαδρομή μοιραζόμενες το βάρος της φροντίδας όσων εισέρχονται (στο ευρωπαϊκό έδαφος). Θέλουν να έχουν ελεύθερη είσοδο, ενοποιημένο σύστημα ελέγχου συνόρων, αλλά λένε “Ελλάδα, εσύ θα φροντίζεις όλο τον κόσμο που περνά τα σύνορά σου”. Επομένως χρειάζεται πολύ περισσότερο μοίρασμα του βάρους όσων εισέρχονται, επανεγκατάσταση και χρήση χρημάτων που δε θα υπαγορεύεται αποκλειστικά από την ασφάλεια και το συνοριακό έλεγχο, αλλά επίσης θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες όσων εισέρχονται», είπε ο κ. Νταλχούιζεν.

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρθηκε στη Χρυσή Αυγή, θέλοντας να αναδείξει τον προβληματισμό για την άνοδό της που αποτυπώνεται και στην έκθεση.

«Νομίζω ότι η ανάδειξη της Χρυσής Αυγής, αν και δεν προκαλεί τόση έκπληξη αν εκ των υστέρων κοιτάξει κανείς πίσω, προκαλεί εντούτοις βαθύ σοκ. Υπάρχει μια ολόκληρη γενιά Ευρωπαίων που δεν φαντάζονταν ότι θα έβλεπαν ξανά στην Ευρώπη ένα κόμμα με τέτοιες απόψεις και σχέσεις με ομάδες και οργανώσεις προετοιμασμένες να χρησιμοποιήσουν βία υπό την ενθάρρυνσή του – διότι ας είμαστε ειλικρινείς αυτό συμβαίνει.

»Το ξαναβλέπουν προς το τέλος της ζωής τους τώρα στην Ελλάδα. Δε μιλάμε για ένα ακροδεξιό κόμμα με τη συμβατική έννοια που όλοι έχουμε συνηθίσει να μιλάμε για τις δεκαετίες του ’70, του ΄80 και το ’90, ακόμα και πριν από μια δεκαετία. Μιλάμε για μια ανοιχτά φασιστική οργάνωση, πρόθυμη να ενθαρρύνει και να αποδεχθεί τη χρήση βίας, όσο και να προσποιούνται ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε ορισμένα δημόσια φόρα. Είναι όνειδος και ντροπή – ντροπή για την Ελλάδα και για την Ε.Ε.», κατέληξε ο Γιον Νταλχούιζεν της Διεθνούς Αμνηστίας.
Πηγή:skai.gr