Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Πρεμιέρα εξόδου για το Δημόσιο

 Στη σκιά των απολύσεων θα κινηθεί το επόμενο διάστημα το Δημόσιο με δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους να βλέπουν τις... καρέκλες τους να τρίζουν και να κινδυνεύουν να βρεθούν ενώπιον της οριστικής απομάκρυνσης από τους φορείς τους οποίους υπηρετούν. 
    Στόχος είναι να επιτευχθούν οι αριθμητικές δεσμεύσεις έναντι της τρόικας, οι οποίες προβλέπουν 4.000 απολύσεις ως το τέλος του έτους και υπαγωγή σε διαθεσιμότητα άλλων 25.000 υπαλλήλων κατά το ίδιο διάστημα.
Τις δεξαμενές των υπό απόλυση ή διαθεσιμότητα υπαλλήλων επιχειρεί να οριστικοποιήσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού αναδιάρθρωσης του Δημοσίου, το οποίο περιλαμβάνει τα νέα οργανογράμματα-είναι ήδη έτοιμα για τα υπουργεία και οδηγούν σε μείωση κατά μέσον όρο 50% των δομών-, τη διαδικασία στοχοθεσίας και αξιολόγησης για όλες τις υπηρεσίες, καθώς και την επιτάχυνση των πειθαρχικών υποθέσεων που συνδέονται με επίορκους, αδικαιολογήτως απόντες και με πλαστά δικαιλογητικά εργαζόμενους.
κάντε κλικ στην εικόνα
για μεγέθυνση
 Αγκάθι εξακολουθεί ν’ αποτελεί ο προσδιορισμός των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), τα οποία όταν καταργηθούν θα οδηγηθούν στην αυτόματη λύση της εργασιακής σχέσης των υπαλλήλων αορίστου χρόνου. Η δυστοκία εστιάζεται, όπως γράφουν Τα Νέα στους υπουργούς που δεν επιθυμούν να αναφέρουν συγκεκριμένα «ονοματεπώνυμα» φορέων. Το επόμενο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι η εξεύρεση των 11.000 υπαλλήλων, που βάσει της συμφωνίας με την τρόικα πρέπει να απομακρυνθούν σταδιακά εντός του 2014. Για τον λόγο αυτό, εξετάζεται η ιδιωτικοποίηση ορισμένων δομών.
Πρόκειται για δομές όπως αυτές που διαχειρίζονται ευρωπαϊκά προγράμματα (Βοήθεια στο Σπίτι, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών), που θα περάσουν από του χρόνου σε ιδιώτες, αλλά και για τη μετατροπή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου –η δυνατότητα θα δοθεί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου περί «Οργάνωσης Δημόσιας Διοίκησης», επί του οποίου προ ημερών ολοκληρώθηκε η διαβούλευση. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων που βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου και θα είναι οι πρώτοι που θα λάβουν εισιτήριο εξόδου.
Πηγή: Τα Νέα