Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Πάπας Φραγκίσκος : «Με αναζήτησαν στην άκρη του κόσμου»

«Φαίνεται ότι οι καρδινάλιοι ήλθαν να με αναζητήσουν στην άκρη του κόσμου», ανέφερε ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Αργεντινός Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, στις πρώτες του δηλώσεις από το μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου. Ο πρώτος Λατινοαμερικάνος Πάπας, και ο πρώτος Ιησουΐτης που γίνεται Πάπας, ζήτησε από τον κόσμο να προσευχηθεί για τον προκάτοχό του τον Βενέδικτο ΙΣΤ. 



Οι καρδινάλιοι, εκλέγοντας σήμερα για πρώτη φορά στο πρόσωπο του Πάπα Φραγκίσκου μιαν άλλη ήπειρο από την Ευρώπη, «είχαν το θάρρος να διασχίσουν τον Ωκεανό και να διευρύνουν την προοπτική της Εκκλησίας», δήλωσε απόψε ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι χαιρέτισε επίσης «τη μεγάλη απλότητα» και «την αποδοχή της προσφοράς υπηρεσίας» στην Εκκλησία που ο νέος Πάπας εξέφρασε στην πρώτη του δήλωση προς τους πιστούς. «Έκανε μια ωραία χειρονομία, ζητώντας την ευλογία τους υποκλινόμενος» μπροστά τους, και αυτή η στάση της προσφοράς «ακολουθεί εκείνη του Βενέδικτου ΙΣΤ»,


Ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, επιβεβαίωσε πριν λίγο ότι κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον επίτιμο πάπα Βενέδικτο, ο νέος ποντίφικας, Φραγκίσκος, του ανακοίνωσε την πρόθεσή του να τον επισκεφθεί σύντομα.

Παράλληλα, έφτασε στον πάπα Βεργκόλιο το μήνυμα συγχαρητηρίων της κυβέρνησης της χώρας του. Σύμφωνα, όμως, με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, «πρόκειται για ένα τυπικό, σύντομο μήνυμα», διότι ο νέος πάπας και η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρσνερ, δεν διατηρούν ιδιαίτερα θερμές σχέσεις. Κάτι που οφείλεται, όπως αναφέρει η Rai, και στο ότι ο μέχρι πριν λίγες ώρες αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες, έχει εκφράσει την κάθετη αντίθεσή του στους γάμους των ομοφυλόφιλων που εγκρίθηκαν από το κοινοβούλιο της χώρας του, με πρωτοβουλία της Κίρσνερ.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε σήμερα την εκλογή του Αργεντινού Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο ως επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας, απευθύνοντας τις «πιο θερμές ευχές του» στον «πρώτο πάπα από την Αμερικανική ήπειρο».

"Εξ ονόματος των Αμερικανών, η Μισέλ (η σύζυγός του) και εγώ στέλνουμε τις θερμές ευχές μας στην Αυτού Αγιότητα τον Πάπα Φραγκίσκο τη στιγμή που ανέρχεται στο θρόνο του Αγίου Πέτρου, και στο αξίωμα του Ποντίφικα», αναφέρει σε ανακοινωσή του ο Ομπάμα.

"Ως υπέρμαχος των φτωχών και των πλέον ευάλωτων αναμεσά μας, θα συνεχίσει να μεταφέρει το μήνυμα της αγάπης και της συμπόνιας που έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τον κόσμο για πάνω από 2.000 χρόνια», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

"Ως πρώτος Πάπας από την Αμερικανική ήπειρο, η εκλογή του καταδεικνύει επίσης τη δύναμη και τη ζωτικότητα μιας περιοχής που επηρεάζει όλο και περισσότερο τον κόσμο μας, και όπως τα εκατομμύρια των ισπανόφωνων Αμερικανών, εμείς στις Ηνωμένες Πολιτείες αισθανόμαστε την ίδια χαρά για αυτή την ιστορική ημέρα», διαβεβαιώνει ο κ. Ομπάμα.

"Όπως ακριβώς έχω εκτιμήσει τη συνεργασία μας με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ, χαίρομαι ιδιαίτερα που θα συνεργαστώ με την Αυτού Αγιότητα στην προαγωγή της ειρήνης, της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας για τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την πίστη τους», σημειώνει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Αργεντινός Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, 76 ετών, εξελέγη Πάπας και επέλεξε το όνομα Φραγκίσκος.

Η εκλογή του έγινε στην πέμπτη ψηφοφορία και ήταν από τις γρηγορότερες στην ιστορία ανάδειξης Ποντίφηκα.

Ο Μπεργκόλιο ήταν από τα αουτσάιντερ της ψηφοφορίας και ανήκει στο Τάγμα των Ιησουιτών, ο πρώτος από τους 266 Πάπες της ιστορίας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που είναι Ιησουίτης, όπως είναι και ο πρώτος που προέρχεται από την αμερικανική ήπειρο. Ειδικά η Λατινική Αμερική αριθμεί το 40% των πιστών της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ο ίδιος ήταν υποψήφιος και το 2005, όταν είχε χάσει στην ψηφοφορία από τον Πάπα Βενέδικτο, ενώ αν και συντηρητικός, θεωρείται μεταρρυθμιστής για τα δεδομένα του Βατικανού.

Ο ίδιος είχε διατηρήσει ένα πολύ χαμηλό προφίλ ως επικεφαλής της εκκλησίας της Αργεντινής, χρησιμοποιώντας συχνά το λεωφορείο για τις μετακινήσεις του αλλά και επισκεπτόμενος τις φτωχογειτονιές στα προάστια του Μπουένος Άιρες.

Είχε δώσει σαφές στίγμα της προσέγγισής του στα εκκλησιαστικά ζητήματα: «O Ιησούς μας έχει διδάξει έναν άλλο τρόπο: βγείτε έξω! Βγείτε έξω και μοιραστείτε τα πιστεύω σας, βγείτε έξω και δράστε μαζί με τους αδελφούς σας, βγείτε έξω και μοιραστείτε, βγείτε έξω και ρωτήστε. Γίνετε ο κόσμος και ως σάρκα και ως πνεύμα», είχε πει σε μία από τις δημόσιες ομιλίες του προς το ποίμνιό του.