Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Αναστασιάδης:Χαιρετίσματα λοιπόν στην Δωροθέα!

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αρμόδιο Επίτροπο για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν, όπως και με τον Έλμαν Μπροκ, Ευρωβουλευτή και πολύ στενό συνεργάτη της Άγκελα Μέρκελ.
«Όταν σας προειδοποιούσα ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή για να εγκρίνει την συμφωνία, δεν ακούγατε και επιμένατε. Να δώσετε χαιρετίσματα στην κυρία Μέρκελ.» ήταν τα λόγια του Κύπριου προέδρου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega.
                                  Λύση εκτός τρόικας ζητάει το ΑΚΕΛ
 Την αναζήτηση λύσεων εκτός τρόικας για απεγκλωβισμό από το μνημόνιο, εισηγείται από τη δική του πλευρά το ΑΚΕΛ .
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού. Το ΑΚΕΛ ζήτησε λύση εκτός τρόικας
Το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος επεξεργάστηκε έγγραφο θέσεων, στο οποίο αναφέρεται ότι θα πρέπει να γίνει αξιοποίηση της Ρωσίας και δανεισμός, έστω και μικρών κεφαλαίων, από ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Βλέπει, επίσης, ευνοϊκά την θέση για συγχώνευση των τραπεζών Λαϊκής και Κύπρου.

Σε αποψινή συνεδρία του Π.Γ., παρουσία και του τέως Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, η ηγεσία του ΑΚΕΛ μελέτησε και τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στην Μόσχα.

Ένα μέλος του Πολιτικού Γραφείου επισήμανε ότι η θέση της Μόσχας αρχικά ήταν να στηρίξει την Λευκωσία μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού, θέση, σημείωσε, « η οποία διαφοροποιείται λόγω της αρνητικής στάσης της τρόικας έναντι της Κύπρου, η οποία επηρεάζει και τα κατατεθειμένα ρωσικά κεφάλαια σε κυπριακές τράπεζες».
                                    «Αντίο στη Μέρκελ» λέει η Κύπρος
Δεν περνά το σχέδιο διάσωσης. Πυρετός διαβουλεύσεων, Απειλές και υποσχέσεις από Μόσχα. ΗΠΑ-Γερμανία θέλουν να επωφεληθούν
Η κύρωση ή όχι του νομοσχεδίου εξακολουθεί να κρέμεται από μια κλωστή, αφού μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να προκύπτει η απαραίτητη πλειοψηφία στην κυπριακή βουλή.
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε διεθνές επίπεδο και στην Κύπρο για το σχέδιο «διάσωσης της Μεγαλονήσου», που προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις από πλευράς των κυρίως θιγόμενων, ενώ ευρωπαϊκές χώρες και ΗΠΑ προσπαθούν να επωφεληθούν, εμφανιζόμενες ως ασφαλή καταφύγια για τα ρωσικά κεφάλαια.
Στη Λευκωσία σύσσωμη η πολιτική ηγεσία συσκέπτεται στο προεδρικό Μέγαρο με οικονομικούς παράγοντες για τους περαιτέρω χειρισμούς, καθώς διαφαίνεται ότι το σχέδιο κουρέματος καταθέσεων δεν μπορεί να εγκριθεί από τη Βουλή.

Πιέσεις, απειλές και υποσχέσεις από τη Μόσχα, που διαμηνύει αφ'ενός ότι δεν πρόκειται επ'ουδενί να αποδεχθεί το "κούρεμα" και αφ'ετέρου δηλώνει πρόθυμη να προσφέρει βοήθεια αν η κυπριακή ηγεσία δεν ενδώσει στον "ευρωπαϊκό εκβιασμό".

Πυρετός και στις ευρωπαίκές πρωτεύσουσες, όπου εντείνονται οι ανησυχίες ότι η Κύπρος μπορεί να αποδειχθεί "θρυαλίδα σε μπαρουταποθήκη".
Το επόμενο διήμερο ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης θα μεταβεί στη Μόσχα για επείγουσες συνομιλίες, έχοντας λάβει την προειδοποίηση "να μην ξεκινήσει, αν έχει ψηφισθεί προηγουμένως από την κυπριακή Βουλή το σχέδιο κουρέματος".

Η συζήτηση-ψηφοφορία επί του σχεδίου ανεβλήθη για το απόγευμα της Τρίτης και ίσως χρειασθεί να αναβληθεί για δεύτερη φορά, καθώς δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι θα υπερψηφισθεί.

Συναγερμός έχει σημάνει και στην Αθήνα, που έχει να αντιμετωπίσει πρωτίστως το θέμα των δικτύων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και τον κίνδυνο κύματος αναλήψεων από τις τράπεζες, που θα επιδεινώσουν την κατάσταση του χρηματοπισωτικού συστήματος.

Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τους χειρσιμούς προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κυπριακής κρίσης.