Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Σχέδιο «Αθηνά» με συγχωνεύσεις - λουκέτα και ομόσπονδο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα

Τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το σχέδιο “Αθηνά” παρουσίασε χθες ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος ο οποίος ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την ίδρυση ενός ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου στην Αθήνα, συγχωνεύσεις και λουκέτο σε αρκετά περιφερειακά τμήματα αλλά και μείωση του αριθμού των εισακτέων. 
ΣΥΡΙΖΑ: Το “σχέδιο Αθηνά” συγγράφει το τέλος του μαζικού πανεπιστήμιου...
Δείτε εδώ το σχέδιο "Αθηνά"

Ειδικότερα βάσει του σχεδίου στην Αθήνα θα δημιουργηθεί ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα ομοσπονδιακού τύπου στο οποίο θα ενταχθούν το Γεωπονικό, το Οικονομικό, το Πάντειο, το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Χαροκόπειο και θα ονομάζεται “Αδαμάντιος Κοραής”. Ανεξάρτητα θα παραμείνουν το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Επίσης, στην Αθήνα θα δημιουργηθεί Ομοσπονδοτεχνολογικό Ίδρυμα, στο οποίο θα υπάγονται τα ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά και η ΑΣΠΑΙΤΕ, ενώ, αναβαθμίζεται το Διεθνές Πανεπιστήμιο και θα συνδεθεί με τμήματα Ελληνικών Σπουδών πανεπιστημίων του εξωτερικού.
Φέτος το μηχανογραφικό θα περιλαμβάνει 386 τμήματα, έναντι 480 που ήταν πέρυσι. Αναλυτικότερα το σχέδιο προβλέπει 32 Ιδρύματα από 40 που υπάρχουν τώρα, 20 ΑΕΙ από 26 και 12 ΤΕΙ από 14.
Δείτε:Τα τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που απορροφώνται ...:

 Οι σαρωτικές αλλαγές που εξαγγέλθηκαν προοιωνίζουν δραστικές μειώσεις στον αριθμό των εισκατέων, κυρίως στα ΤΕΙ, ενώ δεν θα επανέλθει η βάση του 10.
 Χωρίς κανένα τμήμα ή σχολή θα μείνουν 12 πόλεις. Πρόκειται για την Ιεράπετρα, τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, το Αίγιο, την Αμαλιάδα, τη Λευκάδα, το Αργοστόλι, τη Ναύπακτο, τη Λειβαδιά, τα Μουδανιά, τη Βέροια, την Έδεσσα και τη Νάουσα.
Ακόμα, σύμφωνα με το “σχέδιο Αθηνά”, τα πανεπιστήμια με διοικούσες επιτροπές ή λιγότερα από τέσσερα τμήματα της περιφέρειας απορροφώνται από άλλα πανεπιστήμια.
Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδος, χωρίζεται στα δύο και τα τμήματα της Λαμίας μεταφέρονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ ένα τμήμα απορροφάται από το Πάντειο.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συγχωνεύεται με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ, δύο τμήματά του μεταφέρονται στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας απορροφάται από το Πανεπιστήμιο Πατρών ενώ το Αγρίνιο διατηρεί τους φοιτητές του.

 Οι αλλαγές αυτές θα ισχύσουν από φέτος στο μηχανογραφικό και οι φοιτητές, καθηγητές και το προσωπικό των τμημάτων που συγχωνεύονται ή καταργούνται θα μεταφερθούν από Σεπτέμβριο στα νέα τμήματα.
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός η εφαρμογή του σχεδίου δεν θα επιφέρει απολύσεις διδακτικού και άλλου προσωπικού στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του Σχεδίου «Αθηνά» (διαβάστε εδώ)