Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ: Το “σχέδιο Αθηνά” συγγράφει το τέλος του μαζικού πανεπιστημίου

Ως σχέδιο συρρίκνωσης και αλλοίωσης των Ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο όνομα των μνημονίων χαρακτηρίζει το “σχέδιο Αθηνά” για την εκπαίδευση ο ΣΥΡΙΖΑ.
“Πρόκειται για σχέδιο συρρίκνωσης και αλλοίωσης των Ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών της Ανώτατης Εκπαίδευσης εν ονόματι της δημοσιονομικής προσαρμογής στους όρους των Μνημονίων.
Η τρικομματική κυβέρνηση αδιαφορώντας για τα πραγματικά προβλήματα λειτουργίας, εκπαίδευσης και έρευνας στα ΑΕΙ που απασχολούν την ακαδημαϊκή κοινότητα, προκρίνει ένα φτηνό λογιστικό σχέδιο περικοπών” αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του και τονίζει πως “το “σχέδιο Αθηνά” συγγράφει το τέλος του μαζικού πανεπιστημίου με τη μείωση του αριθμού των εισακτέων, την περιθωριοποίηση αρχικά των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών υπέρ μιας αποτυχημένης γενικευμένης αγοραίας προσαρμογής της επιστημονικής γνώσης και των τίτλων σπουδών”.
“Το έργο της αναμόρφωσης των ΑΕΙ είναι δημοκρατική υπόθεση των ανθρώπων τους και όχι των εντεταλμένων εκκαθαριστών της πολιτικής των Μνημονίων”, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Αντιδράσεις όμως φαίνεται ότι προκάλεσε η σημερινή ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας και στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ που όπως υπστηρίζουν δεν τους δόθηκε ο χρόνος να καταθέσουν προτάσεις και παρατηρήσεις.
ΠΑΣΟΚ: Θα το επανεξετάσουμε και θα κάνουμε προτάσεις

 Για ανακοίνωση του σχεδίου από τον υπουργό χωρίς στο μεταξύ να έχει την ευκαιρία το ΠΑΣΟΚ να κάνει "προτάσεις και διορθώσεις επί συγκεκριμένου σχεδίου", έκανε λόγο η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κινήματος, Εύη Χριστοφιλοπούλου.
 "Αναμέναμε να κάνουμε προτάσεις και διορθώσεις επί συγκεκριμένου σχεδίου, το οποίο όμως ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας σε συνέντευξη Τύπου", είπε η Ε. Χριστοφιλοπούλου και σημείωσε πως "το ΠΑΣΟΚ θα εξετάσει το σχέδιο που ανακοινώθηκε και θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις".
Η ίδια τόνισε ότι "η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας συνιστά πρώτιστα αναπτυξιακή και ακαδημαϊκή και δευτερευόντως διοικητική και δημοσιονομική αναγκαιότητα".

ΔΗΜΑΡ: Επεξεργαζόμαστε μια ουσιαστική πρόταση
 Τη δική της πρόταση που “δεν επιζητεί τη συρρίκνωση αλλά αντίθετα την ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης” επεξεργάζεται η ΔΗΜΑΡ, που όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της ζήτησε τον αναγκαίο χρόνο για σχόλια και παρατηρήσεις.
“Η δική μας προσπάθεια δεν είναι μια άσκηση επί χάρτου για να μην θιγούν κατεστημένα συμφέροντα αλλά μια τολμηρή πρόταση που επιχειρεί να αντιμετωπίσει τις παθογένειες και να ατενίσει με αισιοδοξία το μέλλον”, αναφέρεται στην ανακοίνωση .

*Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα μετά τη συνάντηση με τον Υπ. Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο στις 28/01/13
«Η συνάντηση ήταν κυρίως ενημερωτική για τις σκέψεις που έχει η κυβέρνηση για το σχέδιο «Αθηνά». Οι δικές μας απόψεις είναι γνωστές. Αυτό που έχει πολύ σημασία για εμάς είναι η γενικότερη κατάσταση της Παιδείας, το κόστος. Από εκεί και πέρα υπάρχουν μια σειρά ζητήματα που μπορεί να θεωρούνται ως εξορθολογισμός, ωστόσο σε περίοδο πονηρή όπου ο εξορθολογισμός συνδέεται με τη μείωση κονδυλίων, είναι ένα ζήτημα.
 Εμείς θα μελετήσουμε τις προτάσεις, θα τοποθετηθούμε συγκεκριμένα και γενικά από αυτό σχέδιο δε θέλουμε να την πληρώσουν οι φοιτητές, οι σπουδαστές, οι οικογένειές τους και οι εργαζόμενοι.
 Από εκεί και πέρα όταν έρθει κάτι το ειδικότερο θα τοποθετηθούμε πιο συγκεκριμένα».

                        Οι πρώτες αντιδράσεις πρυτάνεων στο σχέδιο "Αθηνά"
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Παναγιωτάκης, δήλωσε:
«Σε ό,τι αφορά στο Πανεπιστήμιο Πατρών δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το σχέδιο. Είναι σημαντικό ότι δεν χάνουμε κανένα τμήμα, όπως άλλωστε προσωπικά ο υπουργός είχε διαψεύσει φήμες που μας έφεραν να χάνουμε ένα τμήμα. Η διαφωνία μου, η οποία όμως πιστεύω ότι θα αντιμετωπισθεί, έγκειται στην προτεινόμενη αλλαγή της ονομασίας μας σε Πανεπιστήμιο Πατρών -Δυτικής Ελλάδας. Και ο λόγος είναι ότι μας πήρε πενήντα χρόνια ιστορίας και ανάπτυξης του Πανεπιστημίου μας, να κάνουμε το όνομα του, διεθνώς γνωστό και αναγνωρίσιμο».
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, δήλωσε: «Το σχέδιο έχει θετικά σημεία, αλλά και πολλά σημεία που χρήζουν περισσότερη επεξεργασία, ώστε οι αλλαγές να αποκτήσουν νόημα, σύμφωνα με τα κριτήρια που τέθηκαν ευθύς εξ αρχής. Ιδιαίτερα για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, υπάρχουν εκκρεμή θέματα για τα οποία η σύγκλητός του θα υποβάλει διορθωτικές προτάσεις».
Τέλος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας, τόνισε: «Προφανώς υπάρχουν ορισμένα θετικά σημεία στο σχέδιο και ένα απ’ αυτά είναι ότι κρατήθηκε σε υψηλό ποσοστό η πρόταση που είχε γίνει από τα ίδια τα πανεπιστήμια, ότι δηλαδή θα πρέπει να αλλάξουν κυρίως τα προφανή.
Και αναφέρομαι στα πανεπιστήμια τύπου Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας.
Αυτό όμως, σε κάθε περίπτωση, δεν αλλάζει δύο βασικά προβλήματα: Το ένα είναι ότι πληθώρα αλλαγών εντοπίζεται στα περιφερειακά πανεπιστήμια, χωρίς αυτό να συνδέεται τις περισσότερες φορές με κάποια συγκεκριμένα κριτήρια.
Το δεύτερο είναι ότι έχουν γίνει προφανή ακαδημαϊκά λάθη.
Ως παράδειγμα θα αναφέρω το Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Προτείνεται συγχώνευση τμημάτων πενταετών πολυτεχνικών σχολών Μηχανικών, με τμήματα Διοίκησης. Επίσης, δεν λειτουργεί για 5η χρονιά το τμήμα Τουρισμού χωρίς να υπάρχει κανείς λόγος και δεν ιδρύεται η πολυτεχνική σχολή. Την ίδια ώρα υπάρχουν πάμπολλα τμήματα σε όλα τα Πανεπιστήμια που μετατράπηκαν σε σχολές».